243
| ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 18:26

Θεοδωρίδου: Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 18:26

Στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο έχει φτάσει στη χώρα μας, αλλά δεν χορηγείται ακόμα, καθώς αναμένεται η γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), λόγω των εξαιρετικά σπάνια περιστατικών θρόμβωσης που καταγράφηκαν (8 στα 6 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ), αναφέρθηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ., το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το πιο βασικό είναι ότι χορηγείται σε μία δόση.

«Η προστασία του εμβολίου με μία δόση αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του για τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου Covid είναι καλύτερη μετά τις 28 μέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 85%. Μετά τις 28 μέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νοσηλεία σε νοσοκομείο και από τον θάνατο», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες μορφές θρόμβωσης θα διαλευκάνει το ζήτημα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια των εμβολίων.

«Διότι, παρά τη μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει αυτή η αναστολή, που δεν είναι σπάνια για τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά», ξεκαθάρισε η ίδια.

Οπως είπε, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), με την οποία αναμένεται να οριστεί εάν και ποιες ηλικιακές ομάδες θα λάβουν το εμβόλιο.

«Αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα εντός του Μαΐου», όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...