410
Φωτογραφία αρχείου από το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι | Intime

Θεοδωρίδου: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Σεπτεμβρίου 2022, 18:26
Φωτογραφία αρχείου από το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι
|Intime

Θεοδωρίδου: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Σεπτεμβρίου 2022, 18:26

Ξεκινούν την Τετάρτη οι εμβολιασμοί με τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό στη χώρα μας, ενώ οι πολίτες θα μπορούν από το απόγευμα της Δευτέρας να κλείνουν το ραντεβού τους, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας.

«Στις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών και στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

«Είναι το τρίτο φθινόπωρο μαζί με τον κορονοϊό. Οι εμβολιασμοί προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και τους θανάτους. Ομως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας που έχουν τα εμβόλια και η νόσηση, όσο και οι νέες μεταλλάξεις, υπαγόρευσαν την ανάγκη για τη δημιουργία νέων εμβολίων», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Την 1η Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε θετικά για τα δύο νέα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ώστε να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα νέα εμβόλια περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες της ακίδας του στελέχους της Γουχάν και της μετάλλαξης Ομικρον 1 και είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών Ομικρον 1, Ομικρον 2, Ομικρον 2,7 και Ομικρον 5.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας, διαβεβαίωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την έγκριση της ΕΜΑ, τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα άνω των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή θα πραγματοποιούνται μετά από τις δύο δόσεις στους υγιείς και τις τρεις σε ανοσοκατεσταλεμένους και άτομα άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα με ποιο εμβόλιο έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα εμβόλια χορηγούνται, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τρεις μήνες μετά τη νόσηση ή την τελευταία δόση του εμβολίου.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Οι πίνακες με τα νοσήματα θα ολοκληρωθούν αύριο, Τρίτη από την επιτροπή.

Οι κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα
  • Ατομα άνω των 60 ετών
  • Ατομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου
  • Ατομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων
  • Επαγγελματίες υγείας
  • Ατομα που διαμένουν με άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου από τις επιπλοκές του κορονοϊού

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και για τις παραλλαγές Ομικρον 4 και 5, αλλά και άλλου τύπου εμβόλια.

«Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα πραγματοποιηθεί», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...