292
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

Θεοδωρίδου: Με το ίδιο εμβόλιο και οι δύο δόσεις μέχρι νεωτέρας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 18:42
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

Θεοδωρίδου: Με το ίδιο εμβόλιο και οι δύο δόσεις μέχρι νεωτέρας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 18:42

Στο εμβολιαστικό σχήμα και τις περιπτώσεις που επιτρέπεται να γίνει διαφορετικό εμβόλιο κατά την πρώτη και τη δεύτερη δόση αναφέρθηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες πρόσφατα άλλαξαν και πάλι τις ηλικιακές ομάδες που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Πρόσφατα ενημερώθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού στη Βρετανία και τη Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη Βρετανία από 30 ετών μετατέθηκε στο 40 ετών, ενώ στη Γερμανία τροποποιήθηκε με σύσταση σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Αυτές οι τροποποιήσεις, που δημιουργούν προβληματισμούς και απορίες, στηρίζονται σε συστάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας. Το πρόγραμμα της Βρετανίας ήταν τόσο επιτυχημένο, με το ιικό φορτίο πολύ χαμηλό, που επιτρέπει την αλλαγή στην ηλικία, καθώς τα οφέλη σταθμίζουν τον κίνδυνο για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Αντίθετα, η Γερμανία, που έχει υψηλό ιικό φορτίο, χρειάζεται γρήγορο πρόγραμμα και ευρεία κατανομή των εμβολίων, εξ ου και η επέκταση της ηλικίας εμβολιασμών. Ολες οι μεταβολές στηρίζονται σε δεδομένα», εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μετά τις αναταράξεις λόγω των σπάνιων συμβάντων θρόμβων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ήταν ο εμβολιασμός με τη δεύτερη δόση.

Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις ήταν η Βρετανία, η οποία, όπως είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, παρουσίασε δεδομένα και τη σύσταση ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο της AstraZeneca, εκτός των ατόμων που παρουσίασαν θρόμβωση.

«Κάποιες χώρες προχώρησαν στη σύσταση άλλου τύπου εμβολίου. Αυτό το mix and match είναι υπό μελέτη και αναμένονται τα αποτελέσματα μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι να υπάρξουν, όμως, δεδομένα που να καταλήγουν ότι δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα, η πρώτη και η δεύτερη δόση θα γίνονται με το ίδιο εμβόλιο» κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...