244
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ IntimeNews

Θεοδωρίδου: Και σε άτομα άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 18:23
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ IntimeNews

Θεοδωρίδου: Και σε άτομα άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 18:23

Σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, δίχως ανώτατο ηλικιακό όριο, θα γίνεται πλέον και στη χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ., η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αναφορικά με την προστασία του εμβολίου, οι μελέτες που υπήρχαν περιελάμβαναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, και έτσι είχαμε αποφασίσει στην αρχή τη χορήγηση του εμβολίου από την ηλικία των 18 μέχρι και την ηλικία των 64 ετών. Διατυπώνοντας όμως από την αρχή τη θέση ότι οι συστάσεις μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ετσι, σήμερα, και αφού έχουν προδημοσιευτεί τρεις μελέτες σχετικά με την απόδοση του εμβολίου της AstraZeneca, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και σε άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 64 ετών.

Η πρώτη μελέτη, ανέφερε η καθηγήτρια, είναι από τη Σκωτία και αυτό που διαπιστώθηκε, σε περίπου 5 εκατομμύρια άτομα, είναι ότι ακόμη και με την πρώτη δόση του εμβολίου δείχνει να μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας κατά 85% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη αφορά 7,5 εκατομμύρια άτομα και από αυτήν φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια φτάνει στο 80%.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις και χορηγείται σε όλες τις ηλικίες άνω των 65 ετών», κατέληξε η καθηγήτρια.

Διευκρινίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν την ηλικιακή ψαλίδα του εμβολίου της AstraZeneca η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...