293
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θεοδωρίδου: Γιατί όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 18:28
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θεοδωρίδου: Γιατί όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 18:28

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε οδηγία προς όσους ανέρρωσαν από την Covid-19 να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου, όπως είχε αποκαλύψει το Protagon (εδώ), ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ., η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι μέχρι στιγμής γνωρίζαμε απλώς ότι είναι σπάνια η επαναλοίμωξη έπειτα από νόσηση. Και οι μελέτες ανέφεραν προστασία πέντε με επτά μήνες.

«Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, που αναφέρει ότι τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και προστατεύουν από τον κορονοϊό. Η μελέτη έγινε σε επαγγελματίες υγείας και διερευνήθηκε η κινητική των αντισωμάτων και για τις δύο βασικές πρωτεΐνες του».

Αυτοί οι υγειονομικοί είχαν νοσήσει και είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τη φυσική ανοσία για ένα χρόνο και κατά 96% τη μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης και παράλληλα καλύπτει τα στελέχη από τη βρετανική μετάλλαξη και κάποια από τη Νοτίου Αφρικής», είπε η ίδια.

Μάλιστα, τα αντισώματα αυξάνονται κατακόρυφα όταν κάποιος που έχει νοσήσει έχει κάνει και μία δόση του εμβολίου.

Η ίδια ανέφερε ότι υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, με κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Γι’ αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε τροποποιήσει τις συστάσεις μετά τη νόσηση να γίνονται δύο δόσεις του εμβολίου. Πλέον, θα γίνεται μία δόση του εμβολίου, που παίζει τον ρόλο επαναληπτικής δόσης», συμπλήρωσε.

Ανοσοκατεσταλμένοι και μεταμοσχευμένοι

Ανθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι, φάνηκε ότι με δύο δόσεις εμβολίου, σε ποσοστό 46%, είχαν ικανοποιητική προστασία. Δηλαδή όχι μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι η ευθύνη των ανθρώπων δίπλα τους είναι μεγάλη. Γι’ αυτά τα άτομα αναμένονται νέες συστάσεις, μήπως χρειάζονται και τρίτη δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...