271
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας | ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Δεν γνωρίζουμε με ποιο εμβόλιο θα κάνουν ενισχυτική δόση όσοι έκαναν Johnson

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 18:30
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας
|ΕΡΤ

Θεοδωρίδου: Δεν γνωρίζουμε με ποιο εμβόλιο θα κάνουν ενισχυτική δόση όσοι έκαναν Johnson

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 18:30

Σε αναμονή θα παραμείνουν για λίγο ακόμη όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό.

Ολοι οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες θα λάβουν ως ενισχυτική δόση το εμβόλιο της Pfizer, είτε έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις με Pfizer είτε με Moderna, είτε με AstraZeneca.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα, ίσως γίνει με Pfizer, ίσως γίνει και με Johnson & Johnson η ενισχυτική δόση για όσους έκαναν Johnson & Johnson», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης

Γενικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης ήταν οι συνήθεις, απλές, δηλαδή πόνος ή ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, και χαρακτηρίζονται ηπιότερες από τις προηγούμενες δόσεις, είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι πιο συχνή, είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα που παρατηρήθηκε στο 5,2%.

Γρίπη

Η ίδια ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί μία πλειάδα αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων και ο ιός της γρίπης.

Η συνταγογράφηση για το εμβόλιο της γρίπης θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και είναι επιβεβλημένο να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες.

«Δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού ή άλλων εμβολίων. Δεν υπάρχει μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει τη συγχορήγηση των δύο εμβολίων και μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα», επανέλαβε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, τόνισε ότι η φυσική ανοσία στη γρίπη είναι χαμηλότερη φέτος, καθώς δεν κυκλοφόρησε πέρυσι ο ιός, τα μέτρα προστασίας είναι πιο χαλαρά και ίσως υπάρξει σοβαρό θέμα με την κυκλοφορία των δύο ιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...