360
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα | INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεοδωρίδου: Δεν εγκρίναμε ακόμη το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 18:31
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Δευτέρα
|INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεοδωρίδου: Δεν εγκρίναμε ακόμη το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 18:31

Δεν ενέκρινε ακόμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη χορήγηση του εμβολίου για τον κορονοϊό στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έκρινε στις 25 Νοεμβρίου ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Η μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά χρειάζονται το ένα τρίτο της ποσότητας του εμβολίου από αυτήν που χορηγείται σε άτομα άνω των 12 ετών. Με αυτήν την ποσότητα, τα παιδιά είχαν τον ίδιο αριθμό αντισωμάτων με τους ενήλικες», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία τη Δευτέρα.

H ίδια τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα στη χώρα μας, αλλά και τα στοιχεία από άλλες χώρες, που ήδη έχουν κάνει το εμβόλιο σε παιδιά αυτής της ηλικίας, όπως οι ΗΠΑ, και ακολούθως θα γνωμοδοτήσει για τα εμβόλια στα παιδιά.

Το εμβόλιο δεν μπορεί να έρθει στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

«Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε τον χρόνο να τεκμηριώσουμε και την άποψή μας», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μετάλλαξη Ομικρον

Μιλώντας η κυρία Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Ομικρόν, εξήγησε ότι παρά την περιορισμένη εμπειρία που έχουμε, η νόσηση στους ασθενείς στη Νότια Αφρική ήταν ήπια, με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες. Ωστόσο, οι ασθενείς ήταν μικροί σε ηλικία, συμπλήρωσε η ίδια.

Η ίδια υποστήριξε πως είναι φυσικό να υπάρχει φόβος ότι, λόγω της μετάλλαξης, τα εμβόλια μπορεί να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναμένονται και επαναλοιμώξεις στους εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος θα είναι πάντα μικρό.

Ο ιός, εξήγησε η ίδια, μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστική προστασία στην εξέλιξη της νόσου. «Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση από τις μεταλλάξεις, εξακολουθεί να είναι η ασπίδα προστασίας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ σε 90 υγειονομικούς που έλαβαν την τρίτη δόση, με προσδιορισμό όλων των ειδικών αντισωμάτων, φάνηκε ότι ο αριθμός αντισωμάτων ήταν υψηλότερος από κάθε άλλη μέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι η τρίτη δόση παράγει σημαντικό αριθμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News