Η δήλωση Κατσίκη περί ανταλλαγής των δύο αξιωματικών που παραμένουν εγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές με τους οκτώ αιτούντες άσυλο τούρκους πραξικοπηματίες, δεν ήταν τυχαία, αλλά σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΑΝΕΛ, ισχυρίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Αlpha.
«Δεν μίλησε μόνος του ο κ. Κατσίκης για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους 8 Τούρκους, υπήρξε συνεννόηση του κυρίου Κατσίκη με το κόμμα του, τους ΑΝΕΛ για να τεθεί το θέμα για να δουν πως θα πάει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημειώνοντας με αφορμή την αναφορά του βουλευτή περί παράκαμψης των δικαστικών αρχών σε Ελλάδα και Τουρκία, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, «στο σύστημα της σκέψης τους, δεν έχουν και τόσο σεβασμό στη Δικαιοσύνη».
«Ήταν μεγάλο λάθος των ΑΝΕΛ να μιλήσουν για ομήρους», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και χαρακτήρισε τη δήλωση Κατσίκη προσβλητική για τη Δικαιοσύνη και πατριωτικά ανεύθυνη.
Για το ζήτημα των Σκοπίων και τις συναντήσεις που έχει ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε πως είναι επιβεβλημένες και ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στο ζήτημα αυτό.
Όταν πρόκειται για θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν την Ελλάδα, όταν πρόκειται για τα εθνικά θέματα, οφείλουν όλοι να είναι σοβαροί και να μην κοιτούν το μικροκομματικό τους συμφέρον, τόνισε και για μία ακόμη φορά επανέλαβε την πρόταση που έχει κάνει το Ποτάμι για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων προχωρούν γιατί – όπως είπε – υπάρχει μεγάλη πίεση από τους Ευρωπαίους και η Ευρώπη θέλει να τελειώσει με αυτή την «ακαταστασία» που υπάρχει στα Βαλκάνια . «Ο κίνδυνος τα Βαλκάνια να βρεθούν κάτω από την επιρροή της Τουρκίας είναι μεγάλος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού θυμίζοντας τι έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Κόσοβο όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κρατίδιο για να συλλάβουν έξι τούρκους πολίτες, ως γκιουλενιστές.
Η ΠΓΔΜ πρέπει να μπει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ πρόσθεσε στην αναφορά του για το ονοματολογικό και για να προστατευθούν οι Έλληνες από τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων θα πρέπει να υπάρξει μία διεθνής συμφωνία που θα φέρει την σφραγίδα των ευρωατλαντικών θεσμών. Αυτή η συμφωνία, τόνισε, θα προστατεύσει πραγματικά τους Έλληνες από τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων τους και όχι η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
«Η πατριωτική μας θέση πρέπει να είναι όχι απλώς μία φραστική αλλαγή στο Σύνταγμα που αύριο αλλάζει εύκολα, αλλά μία απόφαση με τη σφραγίδα της Ε.Ε., με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ που θα λέει ότι εσύ δεσμεύεσαι από εδώ και πέρα να μην υπάρχουν αλυτρωτισμοί ούτε στα βιβλία σου ούτε στο Σύνταγμα σου», παρατήρησε, λέγοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να δώσουν «πράσινο φως» στα Σκόπια, αν πρώτα δεν γίνουν βήμα- βήμα όλες οι απαραίτητες αλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι αν η λύση που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, είναι η πατριωτική, τότε θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία γιατί θα είναι μία ευρωπαϊκή λύση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News