366
Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων θα ανοίξει όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες, επανέλαβε ο γ.γ. | ΙΝΤΙΜΕnews

Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει «διαλέγω εμβόλιο» – Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 10:17
Η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων θα ανοίξει όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες, επανέλαβε ο γ.γ.
|ΙΝΤΙΜΕnews

Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει «διαλέγω εμβόλιο» – Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 10:17

«Δεν υπάρχει η έννοια διαλέγω εμβόλιο, δηλαδή κάποιος να μπαίνει στην πλατφόρμα και να διαλέγει αν θα κάνει Pfizer, AstraZeneca. Αυτό οι πολίτες το αντιλαμβάνονται από τη δεύτερη δόση. Τα εμβόλια αντιμετωπίζονται ως ένα», τόνισε σε δηλώσεις του στο Μega ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οπως διευκρίνισε, το ότι θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30ρηδες –χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34– σημαίνει ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες ήταν στην κατηγορία fast lane και στο τέλος του μήνα θα μπορεί κανείς να βρίσκει ένα από τα τέσσερα εμβόλια.

«Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών ηλικίας 30-44 που επέλεξαν να εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο αντί να περιμένουν την κανονική σειρά προτεραιοποίησης», σημείωσε ο γ.γ.

Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι δύο διαφορετικά πράγματα η υποχρεωτικότητα του εμβολίου και όταν κανείς έχει εμβολιαστεί. «Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Το να βάλεις υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς ανοίγει πολλά ζητήματα, νομικά, συνταγματικά. Το δεύτερο είναι το αν οι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερο προνόμια», ανέφερε, τονίζοντας ότι η συζήτηση περί προνομίων δεν άνοιξε στη χώρα μας σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε επιστημονικό.

«Τις τελευταίες ημέρες», επεσήμανε, «και ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων έχουν βγάλει οδηγίες για όσους έχουν εμβολιαστεί. Εχουν μια παραπάνω χαλάρωση των μέτρων. Οπως η αφαίρεση της μάσκας. Η ΕΕ κινείται σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. Ή θα λες αν είσαι εμβολιασμένος, αν έχεις νοσήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ, έτσι θα κινηθούμε σαν κοινωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανοίξει. Τα ταξίδια έτσι θα γίνονται. Η Ε.Ε. ζητάει το πιστοποιητικό που θα έχει τρεις πληροφορίες. Έτσι θα είναι τα ταξίδια από τη μια χώρα στην άλλη», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε, η συζήτηση περί προνομίων για τους εμβολιασμένους θα ανοίξει όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό στα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «επιχειρησιακά μπορούμε να το υιοθετήσουμε όταν ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων το εγκρίνει. Στα παιδιά δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας. Θεωρώ ότι μετά την έγκριση, ως αρχές Ιουνίου, με βάση την προτεραιοποίηση θα μπορούν να εμβολιάζονται και παιδιά. Εφόσον θα έχουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων αντί να σταματάμε στα 16 που ήταν έως τώρα, θα πάμε μέχρι τα 12».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...