475
Μακρόν και Πούτιν το 2019. Συνεχίζουν να μιλάνε, αλλά ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται αμετακίνητος | REUTERS/Charles Platiau/Pool?

«Θέλω όλη την Ουκρανία» – Τι είπε ο Πούτιν στον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 16:41
Μακρόν και Πούτιν το 2019. Συνεχίζουν να μιλάνε, αλλά ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται αμετακίνητος
|REUTERS/Charles Platiau/Pool?

«Θέλω όλη την Ουκρανία» – Τι είπε ο Πούτιν στον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 16:41

«Οι στόχοι μας στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση». Ηταν, σύμφωνα με το Reuters, τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επικοινωνία τους το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε μια νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το συμπέρασμα της γαλλικής προεδρίας είναι ότι στόχος του Πούτιν είναι η κατάληψη «ολόκληρης» της Ουκρανίας –αυτό είπε στο AFP σύμβουλος του Μακρόν, μετά τη συνομιλία του τελευταίου με τον ρώσο πρόεδρο.

Το τηλεφώνημα του Εμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν διήρκεσε 90 λεπτά και ήταν το τρίτο μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η επικοινωνία έγινε «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ στο δίκτυο TF1.

«Η κατάσταση επί του πεδίου είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στη βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό».

Απέναντι στη Μόσχα «απαιτείται μεγάλη αυστηρότητα επί των αρχών και ως προς τις κυρώσεις», με την παράλληλη αναζήτηση «της ειρήνης μέσω του διαλόγου», πράγμα που «αναμφισβήτητα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν απάντησε στον Πούτιν προειδοποιώντας τον ότι όλη αυτή η εμμονή με την Ουκρανία θα κοστίσει στη Ρωσία. «Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ στο Reuters, εκτιμώντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

«Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο ίδιος αξιωματούχος στο Reuters. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνον τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και ότι είναι ψέμα ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές.

Παράλληλα, από το Κρεμλίνο ανέφεραν ότι ο Πούτιν σχολίασε επίσης αναλυτικά το διάγγελμα του Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», σημείωσαν από τη ρωσική προεδρία.

Η επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν είχε ανακοινωθεί το πρωί από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια online συνέντευξης Τύπου.

«Η Γαλλία διαθέτει μία αρκετά μακρά παράδοση να είναι μεσολαβήτρια στις συρράξεις», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα ήταν «πανευτυχής» αν η Γαλλία επιτύγχανε στην αποστολή αυτή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...