Επειτα από μία σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα πως τέρμα η μουσική στην Τουρκία μετά τα μεσάνυχτα. «Χωρίς παρεξήγηση, αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ενοχλεί τον άλλο νυχτιάτικα», είπε, παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και λοιπών περιοριστικών μέτρων από την 1η Ιουλίου, μετά τη χαλάρωση που προηγήθηκε στα τέλη Μαΐου.
Η ανακοίνωση του τούρκου προέδρου περί απαγόρευσης της μουσικής μετά τα μεσάνυχτα με στόχο (υποτίθεται) την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς Τούρκους να ερμηνεύουν την κίνηση του Ερντογάν στο πλαίσιο της απόπειράς του να επιβάλει στη χώρα και στο σύνολο της τουρκικής κοινωνίας τις ισλαμιστικές αξίες που πρεσβεύει.
«Ο Ερντογάν, οποίος κυβερνά με διατάγματα από το 2018, έχει δεσμευτεί να αναδείξει μια νέα γενιά πιστών μουσουλμάνων Τούρκων, ιδρύοντας ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία και αυξάνοντας τους φόρους στο αλκοόλ και τα είδη καπνού, ταχύτερα κι από τον πληθωρισμό. Τον Απρίλιο η κυβέρνησή του απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ στη διάρκεια ενός αυστηρότερου λοκντάουν που επιβλήθηκε στον πληθυσμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Ahval.
«Εμείς το δηλώνουμε εξ αρχής ότι αυτές οι απαγορεύσεις έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα», σχολίασε από την πλευρά του ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Εάν πρόκειται, Ερντογάν, να μιλήσεις για ενόχληση, τότε ότι η χώρα είναι ενοχλημένη μαζί σου. Τι θα κάνεις γι’ αυτό;», συμπλήρωσε.
«Στο πλαίσιο της σκοταδιστικής της αδημονίας, η οποία εντείνεται σύμφωνα με πολλούς, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γκρεμίζει έναν νέο τοίχο: εκείνον της μουσικής. Απαγορεύοντάς την μετά τα μεσάνυχτα. Η Αγκυρα αίρει την απαγόρευση κυκλοφορίας την 1η Ιουλίου αλλά απαγορεύει τις συναυλίες και τις βραδιές μετά μουσικής», αναφέρει στο ρεπορτάζ του και ο Μάρκο Ανσάλντο της La Repubblica.
Οσον αφορά την αντίδραση των απλών πολιτών, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν στους τουρίστες να μην επισκεφτούν την Τουρκία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να προτιμήσουν την… Ελλάδα.
«Μετά τις 00:00 απαγορεύεται η μουσική στη χώρα μας. Ναι, αυτή είναι η Τουρκία. Προσπαθούν να μπλοκάρουν οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη και τον πολιτισμό. Μας στερούν μία – μία τις ελευθερίες μας», σχολίασε στο Twitter η Μελικέ Γκιουναϊντίν.
«Υπακούστε, σε κάθε του λέξη, ζήστε φοβισμένοι», έγραψε στο Twitter o μουσικός Μουράτ Γκεντσόγλου, αναρτώντας, συγχρόνως, το link ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να παίζει χέβι μέταλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Την περασμένη Κυριακή, μία ημέρα πριν ανακοινώσει την απαγόρευσης της μουσικής μετά τις δώδεκα το βράδυ στην πατρίδα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πως έχει βαλθεί να μετατρέψει την Τουρκία σε μία αμιγώς ισλαμιστική χώρα, στηλίτευε την τάση που παρατηρείται μεταξύ πολλών νεαρών Τούρκων να μην παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τριάντα χρόνια ζωής. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση στις Τουρκάλες να αποκτούν περισσότερα παιδιά, σημειώνοντας πως πρωταρχικό τους καθήκον είναι η μητρότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News