473
Τουρίστες απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται όλο τον χρόνο στην περίφημη Red Light District | Shutterstock

Θέλουν να μεταφέρουν αλλού τα «Κόκκινα Φανάρια» του Αμστερνταμ αλλά…

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 17:00
Τουρίστες απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται όλο τον χρόνο στην περίφημη Red Light District
|Shutterstock

Θέλουν να μεταφέρουν αλλού τα «Κόκκινα Φανάρια» του Αμστερνταμ αλλά…

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 17:00

Οι κάτοικοι του Αμστερνταμ που ζουν πέριξ της περίφημης «Κόκκινης Συνοικίας» στο ιστορικό κέντρο της πόλης έχουν αρχίσει να ενοχλούνται τα τελευταία χρόνια από τον θόρυβο που προκαλεί η συνεχής κίνηση αλλά και η αυξανόμενη εγκληματικότητα. Η Red Light District είναι μία «ιδιαίτερη» περιοχή στο κέντρο και έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικά προορισμούς –αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα trademark του πολυπολιτισμικού Αμστερνταμ. Η περιοχή όπου ιερόδουλες στέκονται μπροστά από βιτρίνες σε προσόψεις κτιρίων ενισχύουν πολύ την εγχώρια οικονομία αλλά τελευταία, φαίνεται ότι ενοχλούν πολύ όσους μένουν κοντά, γράφει ο Guardian.

Τα παράπονά τους που καταγράφηκαν από τις τοπικές Αρχές οδήγησαν πέρυσι την δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο στο να προτείνουν την κατασκευή ενός συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, χώρους διασκέδασης, ένα κτίριο με δωμάτια για τους εργαζόμενους του σεξ και ένα κέντρο υγείας σε άλλο σημείο της ολλανδικής πόλης. Οπως φαίνεται όμως, κανείς και πουθενά δεν θέλει να λειτουργήσει κάτι τέτοιο «στα πόδια» του.

Ο επανασχεδιασμός και η μεταφορά της «κακόφημης» περιοχής με τα «κόκκινα φανάρια» υπάρχει ήδη στα χαρτιά. Οι τοπικές Αρχές, μάλιστα, έχουν πληρώσει έναν αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει ένα πολυώροφο κτίριο με 100 δωμάτια στα οποία θα μπορούν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ. Ο Δήμος πρότεινε οκτώ πιθανές τοποθεσίες για την κατασκευή του: από το συνεδριακό κέντρο της RAI και την γύρω επιχειρηματική περιοχή μέχρι το λιμάνι Haven-Stad.

Παντού, όμως, αντιμετωπίζουν το ίδιο σοβαρό πρόβλημα: την έντονη αντίθεση των κατοίκων, αλλά και των εργαζομένων της «Κόκκινης Συνοικίας» που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα γνωστά λημέρια των οίκων ανοχής που λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης.

Η Φέμκε Χαλσέμα, δήμαρχος του Αμστερνταμ, επανήλθε στην πρόταση της μετεγκατάστασης με τρεις νέες πιθανές τοποθεσίες. Δεν είναι όμως καλοδεχούμενη πουθενά.

Αν και αναγνωρίζει τις ανησυχίες, όπως λέει, η δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένη «να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στην πόλη, να μειώσει το οργανωμένο έγκλημα στη σεξουαλική εργασία και να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ». Το όραμά της, μάλιστα, είναι φιλόδοξο και  παραπέμπει σε ένα υπερπολυτελές «ερωτικό κτίριο» εμπνευσμένο από το Moulin Rouge.

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο που θα είναι οργανωμένο και διακριτικό, ώστε να μην ενοχλεί κανέναν», είπε για να προσθέσει ότι «αλλά συνειδητοποιώ, επίσης, ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη σεξουαλική εργασία με το έγκλημα και με την ευάλωτη θέση των γυναικών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, στις περισσότερες γειτονιές, οι άνθρωποι δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις στην ιδέα δημιουργίας αυτού του ερωτικού κέντρου».

«Η συνοικία με τα κόκκινα φανάρια είναι ένα από τα παλαιότερα και μικρότερα μέρη της πόλης μας, αλλά αυτή τη στιγμή ξεχειλίζει από μπάτσελορ πάρτι και τουρίστες ντυμένους με στολές που απεικονίζουν γεννητικά όργανα, παρενοχλώντας ακόμη και τους εργαζόμενους του σεξ», δήλωσε η Ιλάνα Ρούντερκερκ, επικεφαλής του κεντροαριστερού πολιτικού κόμματος D66.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...