Στις 18 Νοεμβρίου θα βγει στο σφυρί από τον Sotheby’s του Λονδίνο ένα μπουκάλι single malt ουίσκι The Macallan Valerio Adami 1926. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 750.000 και 1,2 εκατ. λίρες (860.100-1,38 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα σφηνάκι των 25 ml θα αξίζει μεταξύ 25.000 και 40.000 λιρών, σημειώνει στον Guardian η Αμίλια Χιλ.
Ηταν ανέκαθεν το πιο περιζήτητο σκωτσέζικο ουίσκι, όπως φαίνεται από την τιμή ρεκόρ του 1,5 εκατ. λιρών (1,72 εκατ. ευρώ) που έπιασε μια φιάλη The Macallan 1926 σε προηγούμενη δημοπρασία του Sotheby’s, το 2019, οπότε και η τωρινή αναμένεται να προκαλέσει ανάλογο ενθουσιασμό.
Το Adami 1926 είναι το παλαιότερο vintage Macallan που έχει παραχθεί ποτέ, μετά από ωρίμανση σε βαρέλια σέρι για έξι δεκαετίες. Το 1986 εμφιαλώθηκαν μόλις 40 μπουκάλια αλλά δεν διατέθηκαν στην αγορά· αντ’ αυτού, μερικά προσφέρθηκαν σε κορυφαίους πελάτες του αποστακτηρίου The Macallan. Και κάθε φορά που κάποιο εμφανίζεται σε δημοπρασία καταρρίπτει το ρεκόρ πώλησης: μεταξύ 2018 και 2019 το ρεκόρ καταρρίφθηκε τρεις φορές, από ισάριθμες φιάλες με διαφορετικές εκδοχές της ταμπέλας (Sir Peter Blake, Michael Dillon και Fine & Rare).
Από τις 40 φιάλες του 1986, το πολύ 14 να ήταν διακοσμημένες με τις εμβληματικές ετικέτες Fine & Rare· μία από αυτές ήταν εκείνη που έσπασε το ρεκόρ όταν πουλήθηκε από τον Sotheby’s το 2019. Δύο φιάλες κυκλοφόρησαν χωρίς ετικέτες· η μία ήταν ζωγραφισμένη στο χέρι από τον ιρλανδό καλλιτέχνη Μάικλ Ντίλον, που απαθανάτισε στην επιφάνειά της τον οίκο Easter Elchies του Macallan. Οταν πουλήθηκε, το 2018, έγινε το πρώτο ουίσκι που η χρηματική αξία του ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο λίρες.
Από τα υπόλοιπα μπουκάλια, σε 12 τοποθετήθηκαν ετικέτες του καλλιτέχνη της ποπ σερ Πίτερ Μπλέικ, ο οποίος απεικόνισε με ασπρόμαυρα σκίτσα και φωτογραφίες τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του 1926. Το 1993, ο ιταλός ζωγράφος Βαλέριο Αντάμι σχεδίασε τις ετικέτες για άλλα 12 μπουκάλια.
Ο παράγοντας σπανιότητας ενισχύεται από το γεγονός ότι ένα από τα μπουκάλια με ετικέτα υπογραμμένη από τον Αντάμι πιστεύεται ότι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στην Ιαπωνία το 2011, ενώ οι υπόλοιπες φιάλες χωρίς ετικέτα αγνοούνται. Πιστεύεται επίσης ότι μόνο ένα από τα 40 μπουκάλια έχει ανοιχτεί και το περιεχόμενό του έχει καταναλωθεί, γεγονός τεκμηριωμένο από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην Ιαπωνία.
Αυτό, δε, που κάνει τη φιάλη της τωρινής δημοπρασίας να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη που υποβλήθηκε σε επισκευή από το αποστακτήριο The Macallan πριν παρουσιαστεί σε δημοπρασία. Η διαδικασία περιελάμβανε την αντικατάσταση της κάψουλας και του φελλού, την εφαρμογή νέας κόλλας στις γωνίες των ετικετών και τη λήψη δείγματος 1 ml του περιεχομένου για δοκιμή, σε σύγκριση με ένα άλλο μπουκάλι του 1926, στα γραφεία του Εντρινγκτον στη Γλασκώβη.
Ετσι, η φιάλη Macallan 1926 Adami που θα πωληθεί από τον οίκο Sotheby’s τον Νοέμβριο θα είναι πλέον το μέτρο σύγκρισης για όλες τις άλλες φιάλες του 1926 που ενδέχεται να υποβληθούν σε δοκιμές στο μέλλον. Για την επισκευή της κάψουλας χρησιμοποιήθηκε ένα δείγμα της παλιάς από έναν παραγωγό στην Αυστρία, ο οποίος δημιούργησε ένα ανταλλακτικό πανομοιότυπο με το πρωτότυπο.
«Το Macallan 1926 είναι το μοναδικό ουίσκι που κάθε οίκος δημοπρασίας θέλει να πουλήσει και κάθε συλλέκτης θέλει να αποκτήσει» δήλωσε στον Guardian ο Τζόνι Φόουλ, επικεφαλής των τμήμτος αλκοολούχων ποτών του Sotheby’s διεθνώς. «Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος που θα φέρω μια φιάλη σε δημοπρασία του Sotheby’s για πρώτη φορά από τότε που σημειώσαμε ρεκόρ για αυτό το vintage, πριν από τέσσερα χρόνια. Δουλεύοντας μαζί με τους φίλους μας στο αποστακτήριο The Macallan για την επισκευή της φιάλης και την εκτέλεση κλινικών αναλύσεων του περιεχομένου της, την έχουμε ανεβάσει σε απαράμιλλη κατάσταση» είπε.
«Τώρα, ως θεμέλιο για την αυθεντικότητα όλων των Macallan 1926 και με την κατάσταση του περιεχομένου πιστοποιημένη από την master distiller Κίρστεν Κάμπελ, σίγουρα θα πρέπει να είναι το πιο επιθυμητό μπουκάλι ουίσκι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά» πρόσθεσε.
Προορίζεται, άραγε, αυτό το πολύτιμο ουίσκι να καταναλωθεί (με νερό, πάγο ή, στα κρυφά, με Coca Cola); Θα μείνουμε με την απορία
- Ιδρυτής του The Macallan Distillery ήταν ο Αλεξάντερ Ριντ, ο οποίος πέθανε το 1918, λίγους μήνες πριν από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την απώλεια του συζύγου της, η Τζάνετ Χάρμπινσον ή Νέτι, όπως ήταν γνωστή, διοχέτευσε το πένθος της στην προσπάθεια να συνεχίσει τη δουλειά του στο αποστακτήριο. Δικό της δημιούργημα ήταν το πολύτιμο ουίσκι του 1926. (Δείτε το βίντεο)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News