536
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε εκ νέου το δημοσίευμα για τη «δολοφονία μετανάστη στον Εβρο» | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το Spiegel επανέφερε τον «δολοφονημένο» μετανάστη του Εβρου – η αντίδραση Πέτσα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 21:48
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε εκ νέου το δημοσίευμα για τη «δολοφονία μετανάστη στον Εβρο»
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το Spiegel επανέφερε τον «δολοφονημένο» μετανάστη του Εβρου – η αντίδραση Πέτσα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 21:48

Αναζωπύρωση του θέματος της «δολοφονίας μετανάστη» στον Εβρο, προ διμήνου  επιχείρησε το γερμανικό περιοδικό Spiegel συνεργαζόμενο με τις οργανώσεις Forensic Architecture, Lighthouse Reports και Bellingcat. Ολοι οι παραπάνω προχώρησαν σε «αναπαράσταση», όπως γράφουν, του «συμβάντος», ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι έκαναν «έρευνες και στις δυο πλευρές των συνόρων».

Η εκδοχή τους είναι ότι ο μετανάστης «που προσπάθησε να περάσει τον φράχτη» και να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα «πιθανότατα σκοτώθηκε από πυρά ελλήνων στρατιωτών». Το εκτενές άρθρο του γερμανικού εντύπου φέρει τον τίτλο «Αναπαράσταση της υπόθεσης Μουχάμαντ Γκουλζάρ, η θανατική βολή στα σύνορα της Ευρώπης».

Ο «δολοφονημένος από έλληνες στρατιώτες» μετανάστης, όπως εμφανίζεται στο σάιτ της οργάνωσης Bellingcat

Οπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέδωσε δίγλωσση ανακοίνωση (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) με την οποία επικεντρώνει πρώτον, στη σκοπιμότητα της αναπαραγωγής μίας είδησης που εγκαίρως έχει διαψευστεί και, δεύτερον, στην εξακολουθητική εκστρατεία παραπληροφόρησης που εξαπολύει η Τουρκία.

Προς τι η αναπαραγωγή;

Η πλήρης δήλωση του κ. Πέτσα έχει ως εξής: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι  τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα ‘κατασκευασμένη για την τηλεόραση’ εναντίον της Ελλάδας.

»Στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς ‘ως ανθρώπινα όπλα’ για να υπονομεύσουν τα ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι τη χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων.

»Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές: ‘Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος @SteliosPetsas 4 Μαρτίου 2020’.

»Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα;

»Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας.

»Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.

»Ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News