499
Ο ήλιος βουτά μέσα στο νερό, στην ανατολική Μεσόγειο, όπου τα νερά είναι πιο θερμά του μέσου όρου για την εποχή | REUTERS/Evelyn Hockstein

«Θαλάσσια κύματα καύσωνα» στο Αιγαίο επηρεάζουν τον καιρό

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 16:29
Ο ήλιος βουτά μέσα στο νερό, στην ανατολική Μεσόγειο, όπου τα νερά είναι πιο θερμά του μέσου όρου για την εποχή
|REUTERS/Evelyn Hockstein

«Θαλάσσια κύματα καύσωνα» στο Αιγαίο επηρεάζουν τον καιρό

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 16:29

Σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου, ιδίως στα ανατολικά, καταγράφονται θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας άνω του φυσιολογικού, κάθε χρόνο και υψηλότερες.

Την ώρα που οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι κοντά ή ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Ιβηρικής, σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, με αποκλίσεις 3-4 βαθμών Κελσίου πάνω από το κανονικό για αυτή την εποχή του έτους, ιδιαίτερα στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως σημειώνει ο Guardian.

Στη Μαύρη Θάλασσα παρατηρούνται επίσης πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλίσεις 4-6 βαθμών Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Η διάρκεια και η ένταση αυτών των ανώμαλων θερμοκρασιών κατατάσσουν τα γεγονότα αυτά ως «θαλάσσια κύματα καύσωνα», στις κατηγορίες 2 και 3.

Τέτοια κύματα καύσωνα μπορούν να επηρεάσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα μιας περιοχής, αλλά έχουν επίσης αντίκτυπο στον καιρό, με τα θερμά νερά να παρέχουν επιπλέον ενέργεια στα καιρικά συστήματα, κάνοντας έτσι πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα, όπως έγινε στα τουρκικά παράλια την Κυριακή.

Ακραίος καιρός στον υπόλοιπο πλανήτη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μια καταιγίδα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 23 Νοεμβρίου, μπορεί να φέρει επικίνδυνες καιρικές συνθήκες σε περιοχές των ανατολικών ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών καταιγίδων, καθώς και θυελλωδών ανέμων και χιονόπτωσης.

Η ίδια η Ημέρα των Ευχαριστιών αναμένεται να είναι κυρίως ξηρή με ηλιόλουστες συνθήκες σε μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά μια άλλη καταιγίδα είναι πιθανό να φέρει χιονόνερο και χιόνι σε πολλές περιοχές των βορειοδυτικών πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Γιούτα, της Νεβάδα, του Αϊνταχο και του Γουαϊόμινγκ, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής, ακολουθούμενη από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 3.000 πόλεις και κωμοπόλεις στη Βραζιλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για καύσωνα την περασμένη εβδομάδα, με το Ρίο ντε Τζανέιρο να καταγράφει την περασμένη Κυριακή την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία για το μήνα Νοέμβριο με το θερμόμετρο να δείχνει 42,5 Κελσίου και τον δείκτη δυσφορίας να εκτοξεύεται στους 58,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν ευρέως στα μέσα και πάνω από τους 30 βαθμούς, αλλά κορυφώθηκαν λίγο πάνω από τους 40 βαθμούς, επηρεάζοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βραζιλία και την Παραγουάη.

Οι επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης ζέστης έγιναν αισθητές στους τροπικούς υγροτόπους Pantanal στην κεντροδυτική περιοχή της Βραζιλίας, όπου εκδηλώθηκαν περισσότερες από 2.000 πυρκαγιές τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Συγκριτικά, στην ίδια περιοχή πέρυσι είχαν εκδηλωθεί μόλις 57 πυρκαγιές.

Η Τέιλορ Σουίφτ ανέβαλε τη συναυλία της στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Κυριακή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Είχε προηγηθεί ο θάνατος μίας θαυμάστριάς της πριν από τη συναυλία της Παρασκευής, ο οποίος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συνδέεται με την υπερβολική ζέστη, η οποία έφτασε τους 39,1 βαθμούς Κελσίου στην πόλη εκείνη την ημέρα.

Η ζέστη αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί σε τμήματα της Νότιας Αμερικής αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ημερήσιες θερμοκρασίες παραμένουν τουλάχιστον 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.

Εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Βραζιλίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, για θυελλώδεις ανέμους και πιθανές πλημμύρες στα νοτιοανατολικά κατά τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...