1046
| Reuters/CreativeProtagon

Θα χάσει ο Τραμπ τις εκλογές λόγω της καταδίκης του;

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 11:31
|Reuters/CreativeProtagon

Θα χάσει ο Τραμπ τις εκλογές λόγω της καταδίκης του;

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 11:31

Πριν από λίγες ημέρες η Washington Post αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν η ποινική δίκη να μη βλάπτει δημοσκοπικά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν μια απορία που συμμερίζονταν αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολλοί εξ ημών στον πλανήτη. Τώρα, ο Τραμπ δεν είναι πλέον κατηγορούμενος, αλλά ένας καταδικασμένος ποινικός εγκληματίας. Θα αλλάξει αυτό τα δεδομένα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ;

Ενας καταδικασμένος εγκληματίας δεν απαγορεύεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ακόμη και αν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση. Η πιθανότητα να καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος ήταν ούτως ή άλλως μεγάλη σε αυτή την υπόθεση, με τα χρήματα που δόθηκαν στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν τις εκλογές του 2016.  Γι’ αυτό και τόσο ο ίδιος, όσο και τα ΜΜΕ αλλά και οι αντίπαλοί του έχουν ήδη εξετάσει –καθένας από τη σκοπιά του– τι θα μπορούσε να σημαίνει η καταδίκη αυτή και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ίδιος ο Τραμπ και το επιτελείο του είχαν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία της ποινικής του δίκης, κάνοντας διαρκώς λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «συνωμοσία με σκοπό να βλάψει το σύστημα την υποψηφιότητά του». Εάν δεν πίστευε ότι η πιθανή καταδίκη του μπορεί πράγματι να βλάψει τις πιθανότητές του να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο, προφανώς δεν θα αντιδρούσε έτσι.

Το κοινό το οποίο φοβάται μη χάσει ο Τραμπ είναι οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί, μια μερίδα του εκλογικού σώματος που ούτως ή άλλως δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την υποψηφιότητά του. Κάποιοι εξ αυτών ίσως βρουν στην καταδίκη του την τελική δικαιολογία που περίμεναν ώστε να μην τον ψηφίσουν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι πολλοί από αυτούς θα τον ψήφιζαν ούτως ή άλλως.

Οι υποστηρικτές του, από την άλλη, επιμένουν στους ισχυρισμούς του για άδικη δίωξη και παρέμβαση στις εκλογές. Οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι η καταδίκη θα καταφέρει πλήγμα στον Τραμπ, τόσο εκλογικά όσο και οικονομικά, αλλά ο ίδιος έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να απορροφά χτυπήματα που θα είχαν εξουδετερώσει οριστικά οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

Το επιτελείο του αναμφίβολα θα σπεύσει να απευθύνει εκκλήσεις για συγκέντρωση κεφαλαίων, να πουλήσει αναμνηστικά και μπλουζάκια, όπως εκείνο με τη φωτογραφία της σύλληψής του, το οποίο απέφερε 1,7 εκατ. δολάρια μόνο την πρώτη εβδομάδα που βγήκε προς πώληση.

Περίπου το 36% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων είπαν στην Ipsos τον περασμένο Μάρτιο ότι εάν ο Τραμπ κρινόταν ένοχος, αυτό θα το έκανε λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσουν. Ομως, μόνο το 9% των Ρεπουμπλικανών είπε το ίδιο. Βέβαια, «λιγότερο πιθανό» δεν σημαίνει απόσυρση της υποστήριξης ή μετάβαση στον Τζο Μπάιντεν ή σε άλλον υποψήφιο.

«Πιστεύω ότι, λογικά, η καταδίκη θα τον βλάψει», είπε στους Times ο Στίβεν Γκριν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ο βαθμός στον οποίο θα τον βλάψει. Θα είναι αρκετή η καταδίκη ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο μπορεί σε άλλη περίπτωση να ήταν υπέρ τους; Μιλάμε για αχαρτογράφητα νερά. Τα πάντα με τον Τραμπ είναι αχαρτογράφητα νερά. Δεν έχουμε βρεθεί ποτέ αντιμέτωποι με κάτι παρόμοιο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη».

Ο Μπιλ Κρίστολ, ένα ενεργό μέλος της ομάδας «ποτέ τον Τραμπ» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είπε: «Ξέρω, ξέρω, υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που θα έπρεπε να είχαν σημασία για να κριθεί η καταλληλότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, αλλά δεν φαίνεται να έχουν τελικά σημασία. Θα συζητήσουμε για τις 6 Ιανουαρίου; Την έχει γλιτώσει από τόσο πολλά…». Ο Κρίστολ, παρ’ όλα αυτά, είπε ότι μια μερίδα των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θα γυρίσει την πλάτη στον Τραμπ μετά την καταδίκη του.

«Παρ’ όλα αυτά», συνέχισε, «αυτή είναι η μόνη από τις τέσσερις υποθέσεις εναντίον του Τραμπ που εκδικάστηκε πριν από τις εκλογές. Μια ετυμηγορία ενοχής θα επιτρέψει στις δυνάμεις κατά του Τραμπ να λένε για τους επόμενους πέντε μήνες στους αμερικανούς ψηφοφόρους: θέλετε πραγματικά έναν καταδικασμένο εγκληματία για πρόεδρο;».

Μια δημοσκόπηση του ABC News αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι 80% των υποστηρικτών του Τραμπ σίγουρα θα μείνουν μαζί του μετά την ετυμηγορία, το 16% θα επανεξετάσει και μόλις το 4% δήλωσε ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του.

«Αυτοί οι αριθμοί, ως απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση, είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι από τον πραγματικό αριθμό των ψηφοφόρων που θα εγκατέλειπαν τον Τραμπ», είπε ο Κρίστολ. «Τελικά, αν ακόμη και 1%-2% των υποστηρικτών του εγκαταλείψουν τον Τραμπ, αυτό θα έχει μεγάλη σημασία».

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι ένα τέτοιο ποσοστό θα είναι αρκετό ώστε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Διότι η καταδίκη του Τραμπ θα έχει και ένα αντίστροφο αποτέλεσμα: Θα συσπειρώσει τους φανατικούς οπαδούς του και ενδεχομένως θα του χαρίσει ψήφους από τα δεξιότερα, ανθρώπων που θέλουν να πιστεύουν ότι το σύστημα στις ΗΠΑ είναι «διεφθαρμένο» και πολέμησε «άδικα» τον πρώην πρόεδρο.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πολύ μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά θα παίξει ένας επίσης άγνωστος παράγοντας: Το πώς θα επιλέξει να χειριστεί την υπόθεση το επιτελείο του Μπάιντεν και αν θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει στην καταδίκη του Τραμπ. Ο Κρίστολ είπε: «Θα πρέπει να μη σταματήσουν να λένε στους Αμερικάνους ότι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει πρόεδρός τους δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος. Θα πρέπει να κάνουν μια επιθετική καμπάνια».

Ολοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η καταδίκη από μόνη της δεν είναι ικανή να κερδίσει τις εκλογές για τον Μπάιντεν. Μπορεί να βοηθήσει όμως. Οπως και τα ΜΜΕ, που κατά κανόνα είναι εναντίον του Τραμπ και θα του «χαρίσουν» μερικούς μήνες πολύ αρνητικής δημοσιότητας.

Ο Φραντζ Λουντζ, βετεράνος αναλυτής των Ρεπουμπλικανών, έχει αμφιβολίες εάν η καταδίκη του Τραμπ μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για τον οικονομία και έχουν ως προτεραιότητες τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση και το θέμα των εκτρώσεων», είπε στους Times.

Πέρα από όλα αυτά, ο Τραμπ είναι διαβοήτος για την ικανότητά του να μετατρέπει οποιαδήποτε δυσκολία σε αυτοθυματοποίηση. Κάθε φορά που φάνηκε να τελειώνει πολιτικά, λίγο αργότερα τα ποσοστά του εκτοξεύονταν. Οι δυσκολίες τον τρέφουν αντί να τον καταστρέφουν.

Η καταδίκη του πρώην προέδρου φαίνεται ότι για ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων θα καθορίσει εάν θα εμπιστευτούν σε προσωπικό επίπεδο τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν, αλλά στο τέλος αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι η καθημερινότητα των Αμερικανών.

Ο Τραμπ μπορεί να είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας, αλλά αν τους πείσει ότι θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και φθηνότερη, πιθανώς αυτό δεν θα παίξει απολύτως κανέναν ρόλο την ώρα της κάλπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...