710
| CreativeProtagon

Θα σώσει η Μαρίνα Μπερλουσκόνι το κόμμα του πατέρα της (και την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι);

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 16:07
|CreativeProtagon

Θα σώσει η Μαρίνα Μπερλουσκόνι το κόμμα του πατέρα της (και την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι);

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 16:07

Σχεδόν αμέσως μετά τον θάνατο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πριν καν η Ιταλία αποχαιρετήσει τον νεκρό «Καβαλιέρε» της, η πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι άρχισε να πασχίζει να αποτρέψει τη διάλυση του Forza Italia, του κόμματος που ίδρυσε ο Μπερλουσκόνι το 1994, εν μέσω ισχυρισμών ότι «σύντομα θα τον ακολουθήσει στον τάφο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανταπόκρισή του από τη Ρώμη ο Τομ Κίνγκτον των λονδρέζικων Times.

Η Μελόνι χρειάζεται τους 17 γερουσιαστές του Forza Italia για τη διατήρηση της πλειοψηφίας που χαίρει η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται, και αυτό σημαίνει πως θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει στελέχη να εγκαταλείψουν το κόμμα-φέουδο του Μπερλουσκόνι. «Η Μελόνι θα προσπαθήσει να τους κρατήσει εκεί που είναι», ανέφερε σχετικά ο Τζοβάνι Ορσίνα, αναπληρωτής διευθυντής της σχολής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Luiss Guico Carli στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας ο Μπερλουσκόνι αναδείχθηκε νικητής σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (από το 1994 έως το 2008) ενώ στις εθνικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου κέρδισε το 8% των ψήφων, το οποίο συνέβαλε στο σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, με το Forza Italia να συμμαχεί με τα ακροδεξιά κόμματα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και Αδέλφια της Ιταλίας της πρωθυπουργού Μελόνι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μετά τον θάνατο του Μπερλουσκόνι (από λευχαιμία την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών) το Forza Italia θα μπορούσε να χάσει τουλάχιστον τις μισές ψήφους του, εξέλιξη που θα μπορούσε, όντως, να το οδηγήσει στον τάφο.

Μπερλουσκόνι και Μελόνι στη Ρώμη το 2022 (REUTERS/Yara Nardi/File Photo)

Σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο να εμποδίσει βουλευτές του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσκιρτήσουν, η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια της πανίσχυρης μεγαλύτερης κόρης του μεγιστάνα, της 56χρονης Μαρίνα Μπερλουσκόνι, προέδρου της Fininvest Holding, της εταιρείας που διοικεί την τηλεοπτική, κατασκευαστική και τραπεζική αυτοκρατορία του «Καβαλιέρε».

Ωστόσο το ζήτημα περισσότερο από πολιτικό ενδέχεται να είναι οικονομικό. «Η 46χρονη Μελόνι γνωρίζει ότι το μέλλον του Forza Italia θα είναι πιο ασφαλές εάν η Μαρίνα Μπερλουσκόνι συμφωνήσει να συνεχίσει η οικογενειακή εταιρεία να εγγυάται για δάνεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συσσωρεύσει το κόμμα», σημειώνει ο βρετανός απεσταλμένος στη Ρώμη.

Προσθέτει πως για να στηρίξουν την ενότητα του κόμματος, η Μπερλουσκόνι και η Μελόνι πιθανότατα θα ζητήσουν τη συνδρομή της 33χρονης Μάρτα Φασίνα, ανώτερου στελέχους του Forza Italia και φίλης του εκλιπόντος ηγέτη, «και αυτό σημαίνει πως η σταθερότητα της κυβέρνησης θα βρίσκεται στα χέρια γυναικών – πρωτοφανές στην ανδροκρατούμενη πολιτική της Ιταλίας», γράφει ο Τομ Κίνγκτον.

Ωστόσο καλούνται να φέρουν σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή. «Εύχομαι στο Forza Italia ένα μέλλον αλλά ειλικρινά δεν το βλέπω», ανέφερε σχετικά, μιλώντας στη La Repubblica την ημέρα του θανάτου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Τζουλιάνο Ουρμπάνι, συνιδρυτής του Forza Italia και στενός συνεργάτης του «Καβαλιέρε» πριν καταστεί επικριτής του.

Εάν κοπούν οι οικονομικοί δεσμοί του κόμματος με την οικογένεια Μπερλουσκόνι και οι ψηφοφόροι αρχίσουν σταδιακά να το εγκαταλείπουν, ενδέχεται οι βουλευτές του κόμματος να χωριστούν σε φατρίες και να μεταπηδήσουν σε μικρά κεντρώα κόμματα. Μπορεί επίσης να προσχωρήσουν στα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι και στη Λέγκα του Σαλβίνι, συνεχίζοντας, έτσι, να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να ξεσπάσει ένας ενδοκυβερνητικός ανταγωνισμός για τον προσηλυτισμό των βουλευτών του Forza Italia από τα άλλα δύο κόμματα που κυβερνούν την Ιταλία από το περασμένο φθινόπωρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε εξίσου την κυβερνητική σταθερότητα. «Ο Σαλβίνι μπορεί να ενδιαφέρεται να τους κερδίσει, αλλά οι βουλευτές του Forza Italia θα θέλουν να δουν τι προσφέρει και θα φοβηθούν να έρθουν αντιμέτωποι με τη Μελόνι, η οποία είναι σταθερά επικεφαλής του συνασπισμού», σημείωσε ο καθηγητής Ορσίνα.

Ο Τζόρτζιο Μουλέ, βουλευτής της Forza Italia, είπε ότι το κόμμα βρίσκεται, πλέον, σε δύσκολη θέση γιατί «δεν είχαμε φανταστεί πότε να έχουμε κάποιον άλλον αρχηγό». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι σύντομα τα μέλη του κόμματος θα εκλέξουν έναν νέο ηγέτη, διατηρώντας, έτσι, την ενότητά του. «Το Forza Italia δεν διατίθεται προς πώληση. Είναι μια ισχυρή κοινότητα που εδράζεται στα ιδανικά του Μπερλουσκόνι. Δεν θα υπάρξει καμιά πώληση τέλους εποχής», πρόσθεσε. Οσον αφορά τις φήμες περί ανάληψης τη ηγεσίας του κόμματος από την ίδια την Μαρίνα Μπερλουσκόνι, ο ιταλός βουλευτής προέβλεψε πως «δεν θα εμπλακεί, δεν ήθελε ποτέ να ασχοληθεί με την πολιτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...