Οσοι είχαν την τύχη να δουν στην κρατική τηλεόραση τη μίνι-σειρά «The loudest voice» θα παρακολούθησαν πώς ο άλλοτε πρόεδρος του Fox News, Ρότζερ Εϊλς, έφερε το κανάλι του Ρούπερτ Μέρντοκ στην ίδια γραμμή με το λαϊκιστικό εγχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μέρντοκ, μέσω του Εϊλς, πίστεψε στη δύναμη του φαινομένου Τραμπ και βγήκαν και οι δύο κερδισμένοι. Ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και το Fox News το πρώτο κανάλι. Οσο για τον Εϊλς, σοβαρές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση οδήγησαν στο τέλος της καριέρας του. Πέθανε απαξιωμένος τον Μάιο του 2017, έχοντας προλάβει, ωστόσο, να δει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο Μέρντοχ, όμως, ζει, είναι 91 ετών, το Fox News παραμένει κυρίαρχο και καθoρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τύχη κάθε υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και όπως σημείωσαν οι Financial Times, το κανάλι που βοήθησε τον Τραμπ να γίνει πρόεδρος αμφιταλαντεύεται. Γιατί, πολύ απλά, ο ιδιοκτήτης του φαίνεται να βρίσκεται σε δίλημμα.
Αμέτρητοι πολιτικοί τις τελευταίες δεκαετίες περίμεναν με φόβο και αδημονία ένα νεύμα, θετικό ή αρνητικό, από τον αυστραλό μεγιστάνα. Ξέρουν ότι εκτός από το Fox, ελέγχει έναν μηχανισμό μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο (όπως, για παράδειγμα, οι εφημερίδες Sun και New York Post), που επενδύει στα κατώτερα ένστικτα του ακροατηρίου και μπορεί με τον λαϊκισμό και τη δύναμη της υπεραπλούστευσης να «ανεβάσει» ή και να «θάψει» μια πολιτική καριέρα.
Η μέθοδος του Μέρντοκ για την επιλογή των πολιτικών που θα στηρίξει «έχει αποδειχθεί χαμαιλεοντική μέσα στον πραγματισμό της, καθώς περνούν τα χρόνια» σχολίασε ο Αλεξ Μπάρκερ των FT. «Οι επιλογές δεν είναι ποτέ απλές και έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες, διότι η επιρροή του Μέρντοκ έχει αυξηθεί. Τώρα αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της καριέρας του, που θα έχει συνέπειες για την επιρροή του αλλά και για τη μηχανή κερδοφορίας που αποτελεί το Fox News: Τι θα κάνει με τον Ντόναλντ Τραμπ;».
Στο παρελθόν, ο Μέρντοκ έχει αποδείξει την ικανότητά του να οσμίζεται τις επερχόμενες αλλαγές, να βλέπει τις προοπτικές ενός πολιτικού και να αλλάζει ακόμη και στρατόπεδο, αν χρειαστεί, με αίσθηση του τάιμινγκ. Αλλάζει θέση αν δει ότι κάποιος έχει δυνατότητες. Για παράδειγμα, λέγεται ότι αρχικά δεν ήταν καθόλου «ζεστός» για τις προοπτικές του Τραμπ, αλλά όταν πείσθηκε για τα χάρισμά του να φανατίζει τα πλήθη άλλαξε στάση και τον στήριξε με τρόπο καθοριστικό. Οι ελιγμοί αυτοί έχτισαν μέσα στα χρόνια τον μύθο του Μέρντοκ. Αλλωστε, πριν τον Τραμπ, είχε στηρίξει ακόμη και πολιτικούς από την άλλη πλευρά του φάσματος, όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, τη δεκαετία του 1990.
Η άνοδος του Τραμπ το 2016 συνδυάστηκε με την εκτόξευση του Fox News, με κέρδη-ρεκόρ και πολλαπλασιασμό της επιρροής του. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπου οι υποψήφιοι που στήριξε ο Τραμπ έπιασαν πάτο, η σκανδαλοθηρική New York Post κυκλοφόρησε με τον υποτιμητικό τίτλο «Trumpty Dumpty», που παραπέμπει στο κοροϊδευτικό παιδικό τραγουδάκι «Humpty Dumpty».
Η Wall Street Journal, επίσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ, είχε ως τίτλο στο κύριο άρθρο της: «Ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος loser του Ρεπουμπλικανικού κόμματος». Παράλληλα, το Fox News παρουσίαζε τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος θριάμβευσε στις ενδιάμεσες εκλογές, ως τον νέο αστέρα των Ρεπουμπλικανών.
Το «χτύπημα» του Μέρντοκ στον Τραμπ μέσω της New York Post:
Today's cover: Here’s how Donald Trump sabotaged the Republican midterms https://t.co/YUtDosSGfp pic.twitter.com/vpI94nKuBh
— New York Post (@nypost) November 10, 2022
Παρά τους επαίνους για τον ΝτεΣάντις, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει «κάτσει η μπίλια» ως το ποιόν υποψήφιο θα στρηρίξει το Fox News –το υπερόπλο του Μέρντοχ– στη μάχη για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι παρουσιαστές του καναλιού ήταν πολύ συγκρατημένοι όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του τον περασμένο μήνα, αλλά αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού δεν σημαίνει κατά τους FT ότι όλα έχουν τελειώσει.
Η γραμμή του καναλιού απέναντι στον Τραμπ ερμηνεύεται και ως στάση αναμονής. Δε είναι εχθρικό απέναντί του, δεν τον στηρίζει κιόλας. Και αυτή η αναποφασιστικότητα θεωρείται ως έναν βαθμό λογική, αν αναλογιστεί κανείς το διακύβευμα για τον Μέρντοκ. Το Fox News είναι πρώτο και με διαφορά στις μετρήσεις τηλεθέασης και αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί ενός ομίλου καναλιών, με έσοδα 3 δισ. ευρώ μόνο κατά το β’ τρίμηνο του 2022.
Εχει ανάγκη τον Τραμπ; Ας το πιάσουμε ανάποδα: δεν είναι βέβαιο ότι δεν τον έχει. Παρά την υψηλή τηλεθέαση συνολικά, ο αριθμός των τηλεθεατών στη ζώνη prime-time του Fox δεν έχει επιστρέψει στα ύψη της εποχής Τραμπ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που το παρακολουθεί είναι άνω των 55 ετών.
Επομένως, ο Τραμπ φέρνει αύξηση της τηλεθέασης, δεν είναι όμως βέβαιο ότι δεν θα φέρει και μπελάδες. Για δύο λόγους. Πρώτον, η υποστήριξη των ισχυρισμών του Τραμπ ότι του έκλεψαν τις εκλογές του 2020 έφερε στο Fox αγωγές πολλών δισ. δολαρίων για συκοφαντική δυσφήμιση, από εταιρείες που διέθεταν μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Δεύτερον και κυριότερο: Ο Τραμπ είναι διχαστικός. Και το γεγονός αυτό ανησυχεί τον Μέρντοκ. Ερευνα του Reuters Institute έδειξε ότι η «εμπιστοσύνη» των τηλεθεατών με δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις προς το κανάλι του υποχώρησε τα τελευταία χρόνια (από 73% το 2020 στο 56% εφέτος). Το «καμπανάκι» σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία φαίνεται ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η ταύτιση με τον Τραμπ δεν θεωρείται ο κατάλληλος δρόμος για την ανάκτησή της.
Η συμπάθεια του Fox προς τον ΝτεΣαντις δεν κρύβεται. Δεν αποκλείεται όμως να αποδειχθεί μια επένδυση στο πλαίσιο του «βλέποντας και κάνοντας». Γιατί μια μέρα, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, ο Μέρντοχ μπορεί να αποφασίσει και πάλι να βάλει «όλα τα λεφτά» στον Τραμπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News