508
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Θα πάρει τελικά το Twitter o Ελον Μασκ; Κάποιοι αμφιβάλλουν…

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 11:37

Θα πάρει τελικά το Twitter o Ελον Μασκ; Κάποιοι αμφιβάλλουν…

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2022, 11:37

Επιφυλάξεις για το αν ο Ελον Μασκ θα ολοκληρώσει τελικά την εξαγορά της Twitter Inc, έναντι του ανακοινωθέντος οικονομικού τιμήματος των 44 δισ. δολαρίων (41,76 δισ. ευρώ), διατυπώνουν πολλοί επενδυτές, με αποτέλεσμα, μάλιστα, οι μετοχές της εταιρείας που είχαν στην κατοχή τους να βρεθούν στο χαμηλότερο επίπεδο της τιμής τους την Τετάρτη, εν συγκρίσει με τις κινήσεις τους πριν από δύο ημέρες, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο 50χρονος εκκεντρικός επενδυτής να μην έχει τελικά την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα ώστε να καταβάλει το προβλεπόμενο από το προσχέδιο της συμφωνίας ποσό των 21 δισ. δολαρίων (19,93 δισ. ευρώ), ενώ μπορεί να αποφασίσει και κατά της πώλησης μερικών μετοχών της Tesla Inc, που θα είναι ίσως αναγκαία για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας θα έχει υπαναχωρήσει. Νωρίτερα μέσα στο μήνα αποφάσισε να μην πάρει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, την τελευταία στιγμή. Το 2018, ο Μασκ είχε προχωρήσει σε μία ανάρτηση στο Twitter ότι είχε «διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» για μία συμφωνία 72 δισ. δολαρίων (68,34 δισεκατομμυρίων ευρώ) αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά τελικά δεν προχώρησε με σχετική προσφορά.

Ο Μασκ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισ. δολαρίων σε περίπτωση αποχώρησής του από τη συμφωνία.

Βέβαια, το ποσό αυτό της αποζημίωσης, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται στα 240 δισ. δολάρια (227,79 δισεκατομμύρια ευρώ) από το Forbes.

«Υπάρχει μεγάλο ποσοστό σοβαρού ρίσκου για το επόμενο εξάμηνο που απαιτείται χρονικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δήλωσε σχετικά ο Κρις Πουλτζ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου (Kellner Capital).

Καθοδική πορεία για τις μετοχές του Twitter αλλά και της Tesla

Η τιμή των μετοχών του Twitter στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 2,1% στα 48,68 δολάρια (46,20 ευρώ), μειωμένη αισθητά από την τιμή της συμφωνίας εξαγοράς στα 54,20 δολάρια (51,44 ευρώ), με το Reuters να αποτιμά την εξέλιξη αυτή ως πιθανότητα 62% για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί μία σχετικά χαμηλή πιθανότητα για μία καταληκτική συμφωνία, όπως δηλώνουν επενδυτές, με δεδομένη και την πιθανότητα ο Μασκ, που δεν έχει επενδύσει σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα σχετικά με κινήσεις να μονοπωλήσει την αγορά.

Στο μεταξύ, η τιμή των μετοχών της Tesla μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% την Τρίτη, καθώς εξαφανίστηκαν 126 δισ. δολάρια (119,59 δισεκατομμύρια ευρώ) από την μετοχική της αξία, μετά από ανησυχίες ότι ο Μασκ θα πρέπει να πωλήσει μετοχές στην εταιρία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να πληρώσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.

Ο Ρόι Μπέχρεν, μέλος της διοίκησης στην επενδυτική εταιρία Westchester Capital Management που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,13 δισεκατομμυρίων ευρώ), δήλωσε ότι η αποζημίωση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό, ώστε να Μασκ να σκεφτεί δύο φορές την αποχώρησή του από τη συμφωνία.

«Με βάση την καθαρή περιουσία του και το μέγεθος της εξαγοράς, η αποζημίωση είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος», δήλωσε ο Μπέχρεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...