664
Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2020. Η περυσινή τραγωδία στοιχειώνει την πόλη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θα πάει ξανά σε lockdown η Θεσσαλονίκη; Η κυβέρνηση το διαψεύδει, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 15:58
Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2020. Η περυσινή τραγωδία στοιχειώνει την πόλη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θα πάει ξανά σε lockdown η Θεσσαλονίκη; Η κυβέρνηση το διαψεύδει, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 15:58

Απειλείται με lockdown η Θεσσαλονίκη; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα στα χείλη όλων, καθώς η επιδημία γνωρίζει έξαρση στην ευρύτερη περιοχή, τα νοσοκομεία ήδη αντιμετωπίζουν πίεση και τοπικοί παράγοντες παραδέχονται ότι τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται και τόσο –κάτι που άλλωστε είχαν διαπιστώσει και κυβερνητικοί παράγοντες στο πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ.

Βέβαια, από την κυβέρνηση ξορκίζουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο –άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι τα οριζόντια μέτρα είναι πια παρελθόν. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ότι μετά και την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη, «δεν είμαστε μπροστά σε lockdown και δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Όπου χρειάζεται, επιβάλλονται μέτρα. Πλέον, η κυβέρνηση θα επισκέπτεται επί τόπου περιοχές που έχουν πρόβλημα και είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και χρειάζεται περαιτέρω δραστηριοποίηση και εγρήγορση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ομως η ανησυχία παραμένει. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τις τελευταίες δύο ημέρες 805 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ολόκληρη η Αττική, με τετραπλάσιο πληθυσμό, είχε 995 και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι τα πρώτα σχολικά τμήματα που έκλεισαν ήταν στη Νεάπολη Συκεών.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην πόλη του είναι κατά 10 μονάδες χαμηλότερη από αυτήν της Αττικής –«θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, να αξιοποιήσουμε το εργαλείο που έχουμε τους εμβολιασμούς» είπε, σημειώνοντας ότι χάρη στους εμβολιασμούς η πόλη μετρά μεν 1.810 ενεργά κρούσματα, αλλά έχει μόλις 164 νοσηλευόμενους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, με 1.710 ενεργά κρούσματα, είχε 864 νοσηλείες.

Αναφερόμενος στην έξαρση των κρουσμάτων, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «έχουν αρχίσει οι εκδηλώσεις, γάμοι, βαφτίσεις, πρέπει να υπάρχουν πολλοί έλεγχοι σε καταστήματα, χώρους συνάθροισης». Παραδέχτηκε ωστόσο πως παρά τους ελέγχους, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πραγματικά κάπου μας ξεφεύγει».

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνο της Θεσσαλονίκης, άλλωστε οι δήμοι στα δυτικά δεν έχουν καν δημοτική αστυνομία για να κάνει ελέγχους στα καταστήματα εστίασης. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι έλεγχοι, αλλά η μικρή εμβολιαστική κάλυψη συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά, στην Κοζάνη το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 44,97%, στην Ημαθία 42,05%, στη Δράμα 41,29, στην Ξάνθη 43,49%. Μιλάμε για περιοχές που πέρυσι το φθινόπωρο θρήνησαν εκατοντάδες νεκρούς από τον κορονοϊό και παρ’ όλα αυτά, μια κρίσιμη μάζα του κόσμου δεν έσπευσε να εμβολιαστεί.

Υπό αυτό το πρίσμα και παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, τα όσα είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, από τους πλέον μετριοπαθείς των επιστημόνων, δείχνουν προς ένα πιθανό lockdown –δεν θα είναι καθολικό σαν το περυσινό, αλλά μπορεί να κάλλιστα να είναι τα περιοριστικά μέτρα που ήδη επιβάλλονται σε εστίαση και κυκλοφορία κατά τόπους από το καλοκαίρι και με χρονικό στίγμα τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου (που άλλωστε, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκαναν την κυβέρνηση να καθυστερήσει να λάβει μέτρα πέρυσι, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα).

«Θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή, στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε επίσης ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ. Δυστυχώς θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών, πρόσθεσε, αποδίδοντας και αυτός την κατάσταση στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει διαχειρίσιμη αν και οριακή. Σε αυτές, οι νοσηλευόμενοι ανεμβολίαστοι ξεπερνούν το 90%.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν θα φοβηθεί να πει «τη λέξη από “L”» και τόνισε την ανάγκη για λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς η επιβολή περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».

Προς το παρόν, πάντως, στο «κόκκινο» μπαίνουν η Δράμα, η Ξάνθη και η Καστοριά.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...