286
Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τις δηλώσεις του, έχοντας στο πλευρό του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν | REUTERS/Ken Cedeno

«Θα επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα» διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμα

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 22:19
Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τις δηλώσεις του, έχοντας στο πλευρό του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν
|REUTERS/Ken Cedeno

«Θα επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα» διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμα

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 22:19

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε με διάγγελμα προς τους πολίτες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την αντίδραση των ΗΠΑ.

Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι «μια από τις πιο δύσκολες της ιστορίας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, που έστειλε το μήνυμα ότι όλοι οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν στην πατρίδα. «Αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», είπε.

Οπως επισήμανε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από τη χώρα από τις 14 Αυγούστου και 18.000 από τον Ιούλιο. Ακόμη, έχουν βγει από το Αφγανιστάν 204 αμερικανοί δημοσιογράφοι.

Παρά ταύτα, oι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν επαληθεύσει πόσοι αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν. Υποσχέθηκε όμως ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από εκεί.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου, ενώ είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο. Ο ίδιος, πάντως, δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ, «αλλά ως αρχιστράτηγος [των ενόπλων δυνάμεων], μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιστρατεύσω όλα τα δυνατά μέσα».

Δήλωσε επίσης ότι αυτή η χαοτική αποχώρηση δεν έπληξε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Οι σύμμαχοί μας στον κόσμο «δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Μίλησα στους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ, την πραγματικότητα είναι το αντίθετο».

Τέλος, για τις επικρίσεις σχετικά με την αντίδραση των ΗΠΑ, είπε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για κριτική. «Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης, εγώ τώρα επικεντρώνομαι στο να ολοκληρωθεί η δουλειά», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...