Απολαμβάνει ειρήνη εδώ και μία χιλιετία και είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα ήταν ανέκαθεν φημισμένο για τη σταθερότητα, την εχεμύθεια και τη διακριτικότητα του. Και εάν κάποια χώρα αποτελεί όντως ασφαλές καταφύγιο, αυτή σίγουρα είναι η Ελβετία.
Τα παραπάνω παραθέτει σε άρθρο του στην Telegraph ο γνωστός βρετανός οικονομικός αναλυτής Μάθιου Λιν, διερωτώμενος το αδιανόητο, δηλαδή εάν θα μπορούσε η Ελβετική Συνομοσπονδία να χρεοκοπήσει λόγω της κρίσης στην οποία περιήλθε η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της.
«Ακούγεται παράλογο, αλλά τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισλανδία, είδαν τα δημόσια οικονομικά τους να καταρρέουν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τραπεζικού κραχ. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελβετία να έχει τελικά την ίδια μοίρα», γράφει.
Βλέποντας την αξία της μετοχής της Credit Suisse να κατακρημνίζεται, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB), η κεντρική τράπεζα της χώρας, δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρέμβει, δανείζοντάς της έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) ούτως ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει.
«Ακόμη και με τα κριτήρια των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόκειται για πολλά χρήματα», σημειώνει ο Μάθιου Λιν. Προσθέτει, όμως, πως κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν ήθελε να δώσει ούτε φράγκο παραπάνω στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό (λόγω του βεβαρημένου ιστορικού κακοδιαχείρισης και της εμπλοκής του σε πολλά οικονομικά σκάνδαλα) ενώ τα hedge funds στοιχημάτιζαν ότι θα κατέρρεε μέσα σε λίγες ημέρες. Οπότε το βασικό ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται: μπορεί η Ελβετία να αντεπεξέλθει οικονομικά στην κρίση; Θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ωστόσο, υπάρχουν δύο ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, εάν όχι προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσα χρήματα θα χρειαστεί η Credit Suisse για να σταθεί ξανά στα πόδια της. «Ενα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα για οποιαδήποτε τράπεζα είναι ότι μόλις εξανεμιστεί η εμπιστοσύνη, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθεί. Μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί πολύ περισσότερη υποστήριξη πριν τελικά ξεπεράσει τον κίνδυνο και την καχυποψία», εξηγεί ο βρετανός αναλυτής και είναι αλήθεια πως παρά το άλμα που καταγράφηκε την Πέμπτη, μετά το δάνειο από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, την Παρασκευή η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε εκ νέου κατά 8%. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνον την Credit Suisse καθώς ενδέχεται και άλλες τράπεζες να χρειαστούν υποστήριξη.
Επιπροσθέτως, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα επένδυσε τεράστια ποσά στις ΗΠΑ την προηγούμενη δεκαετία, καταλήγοντας να συγκαταλέγεται, σήμερα, μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων εταιρειών όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft και, σύμφωνα με το Bloomberg, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς η αξία αυτού του αμερικανικού χαρτοφυλακίου της είχε ήδη μειωθεί κατά 16%. Με το χρηματιστήριο να πέφτει η Ελβετική Εθνική Τράπεζα πρόκειται να υποστεί μεγάλες απώλειες. Εννοείται πως μπορεί πάντα να τυπώσει περισσότερο χρήμα εάν χρειαστεί, αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μόνον την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.
Φυσικά η Ελβετία είναι μια πολύ εύρωστη οικονομικά χώρα με το ΑΕΠ της να κυμαίνεται γύρω στα 800 δισ. δολάρια τον χρόνο και το χρέος της να είναι μόλις μόλις 40% επί του ΑΕΠ, ποσοστό ομολογουμένως πολύ χαμηλό.
Ωστόσο, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονταν η Ισλανδία και η Ιρλανδία, καθώς συμπαρασύρονταν από χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πριν από την κρίση, το χρέος της Ισλανδίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ήταν μόλις 68%, αλλά εκτινάχτηκε στο 138% όταν κατέρρευσαν οι τράπεζές της. Οσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ το 2007 το χρέος της κυμαινόταν κάτω του 25%, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης έφτασε στο 120%. Αμφότερες οι χώρες ουσιαστικά χρεοκόπησαν λόγω της κρίσης που έπληξε τα τραπεζικά τους συστήματα, με την Ισλανδία να πέφτει σε βαθιά ύφεση και την Ιρλανδία να ζητάει βοήθεια από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι η Ελβετία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει λόγω αυτής της κρίσης. Αλλά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και, τώρα, με τη διάσωση της Credit Suisse, τα γεγονότα τρέχουν – και το αδιανόητο μπορεί να καταστεί αναπόφευκτο πολύ γρήγορα», συνοψίζει και προειδοποιεί ο Μάθιου Λιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News