685
Ο Σαμ Αλτμαν, επικεφαλής της OpenAI, δεν θα μπορεί στο εξής να σηκώνει τα χέρια σε θέματα μη ορθής χρήσης του ChatGPT | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Μπάιντεν μάζεψε τους μεγάλους της τεχνολογίας και τους είπε να… μαζευτούν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 14:22
Ο Σαμ Αλτμαν, επικεφαλής της OpenAI, δεν θα μπορεί στο εξής να σηκώνει τα χέρια σε θέματα μη ορθής χρήσης του ChatGPT
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Μπάιντεν μάζεψε τους μεγάλους της τεχνολογίας και τους είπε να… μαζευτούν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 14:22

Μόλις δύο ημέρες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η παραίτηση από την Google του «νονού» της τεχνητής νοημοσύνης και οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή, ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ. Θέμα της συνάντησης του 46ου προέδρου με τους διευθύνοντες συμβούλους των Microsoft, Google, OpenAI (δημιουργό του ChatGTP) και Anthropic ήταν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη ραγδαία -και εν πολλοίς, ανεξέλεγκτη- ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους των «tech giants» ότι οι εταιρείες που διοικούν είναι υπεύθυνες για να επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή προτού τεθούν σε κυκλοφορία και γίνουν προσιτά από τους χρήστες.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε προς τους εκπροσώπους των τεχνολογικών κολοσσών ότι «πρέπει να μετριάσουν τους νυν και πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη για τα άτομα, την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση περιελάμβανε μια «ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση» σχετικά με την ανάγκη οι εταιρείες να είναι πιο διαφανείς με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τα συστήματά τους τεχνικής νοημοσύνης, τη σημασία της αξιολόγησης της ασφάλειας τέτοιων προϊόντων και την ανάγκη προστασίας τους από κακόβουλες επιθέσεις.

Απέναντι από τον Σούνταρ Πιτσάι της Google, τον Σάτια Ναντέλα της Microsoft Corp, τον Σαμ Αλτμαν του OpenAI και τον Ντάριο Αμοντέι του Anthropic, κάθισαν την Πέμπτη η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του προσωπάρχη του Μπάιντεν, Τζεφ Ζιντς, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, της Διευθύντριας του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Λάελ Μπρέιναρντ και της υπουργού Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.

Μέτρα και επενδύσεις

Η Καμάλα Χάρις αναφέρθηκε στις ανησυχίες που ανακύπτουν από τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας και πολιτικών δικαιωμάτων. Ήταν εκείνη που είπε προς τους διευθύνοντες συμβούλους ότι έχουν τη «νομική ευθύνη» για να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους προορίζονται για ορθή χρήση και τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βλέπει θετικά την προώθηση νέων κανόνων καθώς και την υποστήριξη της νέας νομοθεσίας για θέματα τεχνητής νοημοσύνης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξαλείψουν την προκατάληψη στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κυκλοφόρησε επίσης μια Διακήρυξη Δικαιωμάτων και ένα πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου. Ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και το Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν τις νομικές αρχές τους για να καταπολεμήσουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια επένδυση 140 εκατ. δολαρίων για την έναρξη επτά νέων ερευνητικών ινστιτούτων τεχνητής νοημοσύνης και δεσμεύθηκε ότι θα εκδώσει οδηγίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ενώ κορυφαίοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των Anthropic, Google, Hugging Face, NVIDIA Corp, OpenAI και Stability AI, θα συμμετάσχουν σε μια δημόσια αξιολόγηση των συστημάτων τους.

«Θύμα» ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έχει παραδεχθεί ότι έχει ήδη πειραματιστεί με το Chat GPT, ενώ υπήρξε και «θύμα» του. Λίγο αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή στην Προεδρία των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε από τους Ρεπουμπλικανούς ένα βίντεο που δημιουργήθηκε μόνο με εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας Μπάιντεν. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, παρόμοιες πολιτικές διαφημίσεις θα γίνουν πολύ πιο συχνές.

Ο Σαμ Αλτμαν της OpenAI δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι «είμαστε παραδόξως στην ίδια σελίδα για το τι πρέπει να συμβεί». Ωστόσο, οι ΗΠΑ υστερούν σημαντικά αντί της Ευρώπης σε ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την τεχνολογία και τους κανόνες για τα fake news και την παραπληροφόρηση. Και έως τώρα, οι υποσχέσεις των τεχνολογικών κολοσσών για προστασία των χρηστών και των πολιτών από την κακόβουλη εφαρμογή των προϊόντων τους, έχουν αποδειχθεί ένα μεγάλο ψέμα. Η «μαύρη» προπαγάνδα γύρω από τις εκλογές, οι ψεύτικες ειδήσεις για τα εμβόλια για την Covid-19, η παιδική πορνογραφία και τα μηνύματα μίσους που στοχεύουν εθνοτικές ομάδες είναι εκεί «έξω». Και με την Τεχνητή Νοημοσύνη στη διάθεσή τους, η σύγκρουση με τον νόμο και την κυβέρνηση μοιάζει αναπόφευκτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...