317
Ο διάσημος πίνακας του Ρέμπραντ φιλοξενείται στο Ρέικσμουζεουμ του Αμστερνταμ | Shutterstock

Τέχνη μέσα στην… τέχνη για τη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 16:06
Ο διάσημος πίνακας του Ρέμπραντ φιλοξενείται στο Ρέικσμουζεουμ του Αμστερνταμ
|Shutterstock

Τέχνη μέσα στην… τέχνη για τη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 16:06

Κάποια μουσεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο παραμικρό «άγγιγμα». Αλλαγές στον χώρο, το στήσιμο των έργων, τον φωτισμό, δεν επιχειρούνται συχνά. Οι Ολλανδοί περνούν σε άλλη διάσταση και με παρρησία και σεβασμό, τοποθετούν ένα «κόσκινο» νέας τεχνολογίας μπροστά από τον πίνακα Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ, που εκτίθεται στο κρατικό μουσείο (Ρέικσμουζεουμ) της Ολλανδίας.

Οι ψηφιακές εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν σήμερα και εκτός από τους επισκέπτες του μουσείου, οι οποίοι μπορούν να τις δουν μπροστά στα μάτια τους, όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε live μέσω Διαδικτύου.

Τους επόμενους δέκα μήνες, ο πίνακας θα χαρτογραφηθεί με ψηφιακά μέσα τεχνολογίας και οι Ολλανδοί δημιουργούν για πρώτη φορά τέχνη μέσα στην τέχνη, συνδυάζοντας ένα κλασικό έργο με την ψηφιακή τεχνολογία. Η μεταφορά του 337 κιλών πίνακα ολοκληρώθηκε χθες και φυσικά υπάρχει ήδη διαθέσιμο το βίντεο στο site του Ρέικσμουζεουμ.

Περίπου 25 άτομα συμμετείχαν στη μετακίνησή του στον ειδικό χώρο, όπου γίνονται οι μελέτες για την αποκατάσταση. «Αυτό που θα κάνουμε τους επόμενους δέκα μήνες, είναι να τον χαρτογραφήσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή και ακολούθως να δημιουργήσουμε το σχέδιο αποκατάστασης. Αμέσως μετά ξεκινά η συντήρηση», εξηγεί στον Guardian ο γενικός διευθυντής του μουσείου, Τάκο Ντίμπιτς.

«Εργάζομαι εδώ 17 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει το πάνω μέρος του πίνακα, διότι δεν γίνεται απλώς να βάλεις μια σκάλα μπροστά του και να σκαρφαλώσεις. Εχουμε πολλά ακόμη να δούμε… Και πιστέψτε με, γνωρίζουμε τόσα λίγα σχετικά με το πώς δούλεψε ο Ρέμπραντ τη «Νυχτερινή Περίπολο». Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε γνώση για πολλές λεπτομέρειες αυτού του μοναδικού έργου», σχολιάζει ο ίδιος.

Οι τελευταίες εργασίες αποκατάστασης του πίνακα έγιναν το 1975, μετά από την επίθεση με μαχαίρι ενός ολλανδού δασκάλου. Οι ειδικοί φιλοδοξούν ότι η έρευνα που θα γίνει με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας θα δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς δημιούργησε το αριστούργημά του ο Ρέμπραντ το 1642, αν έκανε προπαρασκευαστικό σχέδιο στον καμβά και σε ποιες αλλαγές προχώρησε στην πορεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...