236
Οι «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς το βιβλίο θεωρήθηκε «βλάσφημο». Για το Ιράν, ο συγγραφέας «καταδίκασε τον εαυτό του» | REUTERS/Dylan Martinez

Τεχεράνη: «Ο Σαλμάν Ρούσντι εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 11:26
Οι «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς το βιβλίο θεωρήθηκε «βλάσφημο». Για το Ιράν, ο συγγραφέας «καταδίκασε τον εαυτό του»
|REUTERS/Dylan Martinez

Τεχεράνη: «Ο Σαλμάν Ρούσντι εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 11:26

Ο Σαλμάν Ρούσντι και οι υποστηρικτές του είναι οι μόνοι που ευθύνονται για την επίθεση που έγινε την Παρασκευή εναντίον του διάσημου συγγραφέα, υποστήριξε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις «ύβρεις» του Ρούσντι κατά της θρησκείας στα γραπτά του.

«Ο Σαλμάν Ρούσντι εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού εξυβρίζοντας τα ιερά και τα όσια του Ισλάμ και παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων», δήλωσε ο Καναανί.

«Στην επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, δεν θεωρούμε άξιο μομφής και καταδίκης οποιονδήποτε άλλον από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του. Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατηγορεί γι’ αυτό το Ιράν», τόνισε.

Ο ιρανός εκπρόσωπος σημείωσε, τέλος, πως η χώρα του δεν έχει άλλες πληροφορίες σχετικά με το δράστη της επίθεσης εναντίον του Ρούσντι, πέραν όσων έχουν αναφερθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος απειλείται με θάνατο από το 1989, ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα «Σατανικοί στίχοι», οπότε και το Ιράν εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) εναντίον του, μαχαιρώθηκε 10 φορές την Παρασκευή, σε μια επίθεση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Δύση, αλλά χαιρετίστηκε από εξτρεμιστές στο Ιράν και το Πακιστάν.

Τα τραύματα του Ρούσντι «είναι σοβαρά», ωστόσο ο συγγραφέας αναρρώνει και η «κατάστασή του οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...