Την εποχή που ελάχιστοι πιστεύουν ότι η εργασία θα επιστρέψει στις προ-Covid συνθήκες όταν περάσει η πανδημία, οι Ισπανοί ξεκινούν το πείραμα της τετραήμερης εργασίας, αυτό που χρόνια τώρα πολλοί επιθυμούν σε πολλές χώρες, αλλά κανείς δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει.
Η Ισπανία μπορεί να γίνει έτσι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που ανοίγουν τον δρόμο για καθιέρωση εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα.
Πρόκειται για πρόταση του μικρού αριστερού κόμματος Mas Pais από τον περασμένο μήνα και έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ –θα υπάρξει καθοριστική συνάντηση τις ερχόμενες εβδομάδες και, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση έχει απαντήσει θετικά ώστε να επιτραπεί σε επιχειρήσεις να δοκιμάσουν μοντέλο τετραήμερης εργασίας, με μια κρατική βοήθεια σε πρώτη φάση.
«Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ηρθε η ώρα για την ιδέα αυτή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του Mas Pais, Ινιγκο Ερεχόν.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα υπάρξει μεγάλο όφελος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την πρόταση, η κυβέρνηση Σάντσεθ θα δώσει ένα κονδύλι 50 εκατ. για να καλύψει το κόστος για τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν πιλοτικά στο πρόγραμμα.
Η Ισπανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες στη Δύση που θέσπισαν το οκτάωρο έπειτα από απεργία διαρκείας 44 ημερών το 1919 στη Βαρκελώνη. «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά δεν συγκαταλεγόμαστε στις πιο παραγωγικές χώρες. Και επιμένω ότι το να εργάζεται κάποιος περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι εργάζεται και καλύτερα», τόνισε ο Ερεχόν.
Μία εταιρεία λογισμικού ακολουθεί ήδη αυτό το μοντέλο στη νότια Ισπανία από πέρυσι, αναφέροντας αύξηση της παραγωγικότητας, λιγότερες απουσίες από τη δουλειά και πιο ευτυχισμένους εργαζομένους.
Αν και οι λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα εκπονηθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το κόμμα του πρότεινε να ισχύσει το πρόγραμμα για τρία χρόνια, επιτρέποντας στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δοκιμάσουν το νέο ωράριο εργασίας με μειωμένο κίνδυνο.
Το κόστος της μετάβασης σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να καλυφθεί στο 100% τον πρώτο χρόνο, στο 50% τον δεύτερο και στο 33% τον τρίτο. «Με τέτοια νούμερα ελπίζουμε να μετάσχουν στο πρόγραμμα περίπου 200 επιχειρήσεις με 3.000 έως 6.000 εργαζομένους. Οι μόνες κόκκινες γραμμές μας είναι ότι θέλουμε να μειωθούν μεν πραγματικά οι ώρες εργασίας, αλλά να μη μειωθούν οι μισθοί ή να χαθούν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε στον Guardian ο Εκτορ Τεχέρο από το Mas Pais.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο στην πρώτη εθνική πρωτοβουλία μείωσης του ωραρίου εργασίας, αφότου η Γαλλία ξεκίνησε το 1998 να κινείται προς τις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα. «Η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει στη δοκιμή ενός προγράμματος τέτοιου μεγέθους», σημείωσε ο Τεχέρο.
Το κόμμα του πρότεινε να ανατεθεί η ευθύνη για την εκπόνηση του πιλοτικού προγράμματος σε επιτροπή ειδικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των συνδικάτων και φορέων εργοδοτών, που θα βοηθήσουν και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News