380
|

Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζον Κέρι στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 10:51

Τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη – Τζον Κέρι στη Σαουδική Αραβία

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 10:51

Τετ α τετ με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Ριάντ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του «Middle East Green Summit» – μια πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας «καθαρής» ενέργειας, για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείριση υδάτων, μεγάλης έκτασης δενδροφύτευση κ.ά.

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα μιλήσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ.

Κατά τη διαδικτυακή παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τον περασμένο Μάιο, ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός χαιρέτισε με εμφατικό τρόπο τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έναν μήνα νωρίτερα, παραλαμβάνοντας –εξ αποστάσεως– το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού «Λόρδος Βύρων» για το έτος 2021, έκανε ειδική αναφορά στον ηγετικό ρόλο του Πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια.

«Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», είχε υπογραμμίσει ο Τζον Κέρι, χαρακτηρίζοντας «πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», είχε επισημάνει o πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στη διαδικτυακή παρέμβασή του στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Κέρι είχε αναφερθεί στον πρώτο αεριοστρόβιλο τύπου HA, του αμερικανικού κολοσσού General Electric που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα για λογαριασμό της Μytilineos (περισσότερα εδώ).

Τρίτη 26 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επιχειρηματίες στο Βασίλειο που είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει και στο φόρουμ Future Investment Initiative, που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...