Στα διαρρεύσαντα έγγραφα του Πενταγώνου που κυκλοφορούν σαν φέιγ βολάν στο web περιέχονται και τέσσερις υποθέσεις εργασίας, έγραψε η Corriere della Sera. Πραγματεύονται τι θα συμβεί άμα το Κίεβο χτυπήσει τη Μόσχα, τι θα αλλάξει αν ο Πούτιν ανακατώσει την τράπουλα στην ηγεσία του ρωσικού στρατεύματος και τι θα γίνει άμα πεθάνουν είτε ο Πούτιν είτε ο Ζελένσκι. Υποτίθεται ότι το ενδιαφέρον των συντακτών αυτών των εγγράφων (με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους) εστιάζεται στις αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του πολέμου.
Για τα παραπάνω τέσσερα σενάρια η ιταλική εφημερίδα παρέπεμπε στους νεοϋορκέζικους New York Times. Είναι οι παράγοντες που παίζουν τον ρόλο του «μπαλαντέρ» στην παρτίδα, καθοριστικοί για την έκβασή της Οι σεναριογράφοι περιγράφουν πώς αυτοί οι «μπαλαντέρ» θα συμβάλουν ή δεν θα συμβάλουν στην παρόξυνση της κατάστασης.
Η Corriere σχολίασε: «Το μοντέλο του σεναρίου είναι τυπικό προϊόν των μυστικών υπηρεσιών. Σχεδιάστηκε σαν βοήθημα των στρατιωτικών ηγετών ή των πολιτικών προϊσταμένων τους, ώστε να έχουν όλα τα στοιχεία διαθέσιμα προτού λάβουν αποφάσεις». To κείμενο του αμερικανικού μέσου, πάντως, κοσμείται από φωτογραφία του κτιρίου της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας Defense Intelligence Agency.
♦ Το Κίεβο πλήττει το Κρεμλίνο
Αν η κυβέρνηση του Κιέβου καταφέρει να πλήξει τη ρωσική πρωτεύουσα και ειδικά το Κρεμλίνο, τότε μπορεί και να αρχίσει η μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου. Ο Πούτιν θα απαντήσει με πλήρους κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν και τα πυρηνικά όπλα. Αυτή είναι η μία πρόβλεψη για την εξέλιξη. Υπάρχει, όμως, και δεύτερη: ο παγκόσμιος πανικός ίσως ωθήσει τον Πούτιν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης.
Η Corriere συμπλήρωσε ότι η διοίκηση Μπάιντεν ανησυχεί πολύ για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, δηλαδή για πιθανό ουκρανικό χτύπημα στη Μόσχα, επειδή φοβάται την κλιμάκωση. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί στέρησαν από τον Ζελένσκι τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
♦ Ο Πούτιν αλλάζει στρατηγούς και συμβούλους
Στο δεύτερο πόνημά του ο πράκτορας σεναριογράφος λέει ότι μπορεί να κλιμακώσει ο Πούτιν τον πόλεμο με πυρηνικό τρόπο απλώς αλλάζοντας τους ηγέτες του ρωσικού στρατού και τους δικούς του συμβούλους. Ο σεναριογράφος έθεσε όμως, δύο προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου του: ή «οι ολιγάρχες» να αμφισβητήσουν τους επιτελείς του Πούτιν και τη διαδικασία λήψης πολεμικών αποφάσεων ή να ξεμείνει ο ρωσικός στρατός από πυρομαχικά. Σχόλιο της Corriere: «Απίθανο σενάριο, για τη συγκεκριμένη φάση τουλάχιστον».
♦ Ο Ζελένσκι πεθαίνει
Στο τρίτο κατά σειράν σενάριο, πεθαίνει ο Ζελένσκι. Ο αμερικανός σεναριογράφος εικάζει ότι σε τέτοια περίπτωση οι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να περιορίσουν τις αποστολές όπλων στο Κίεβο, συγχρόνως όμως υποδεικνύει και τη λύση: «Ενας άλλος, υψηλού προφίλ ουκρανός ηγέτης μπορεί να διατηρήσει και την εσωτερική συνοχή και την ξένη υποστήριξη». Ενα σχόλιο της Corriere: «Αναζητήσατε τον διάδοχο, λοιπόν». Αλλά και μία πληροφορία: «Τις πρώτες ημέρες της εισβολής η Wagner είχε επιφορτιστεί με τη δολοφονία του ουκρανού προέδρου».
♦ Ο Πούτιν πεθαίνει
Για τον θάνατο του Πούτιν, έγραψαν οι Ιταλοί, οι New York Times δεν έδωσαν λεπτομέρειες. Και συμπλήρωσαν: «Σύμφωνα με άλλα έγγραφα πάντως, η γραφειοκρατία του Κρεμλίνου και η ρωσική στρατιωτική ηγεσία εργάστηκαν για να σαμποτάρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν ήταν απασχολημένος με έναν κύκλο χημειοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι στις 17 Φεβρουαρίου έγινε γνωστή κάποια υποτιθέμενη συνωμοσία αναστολής της ‘‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’’, ένα σαμποτάζ κατά του Πούτιν». Αυτά τα έγγραφα που επικαλέστηκαν οι Ιταλοί θέλουν αρχισυνωμότη τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News