407
Σουπερμάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά | INTIMEnews

Τέσσερα νέα μέτρα για την ακρίβεια: Application κατά της αισχροκέρδειας – Μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 11:41
Σουπερμάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά
|INTIMEnews

Τέσσερα νέα μέτρα για την ακρίβεια: Application κατά της αισχροκέρδειας – Μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2023, 11:41

Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Μέτρο πρώτο: Η εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι. Η μείωση θα είναι 5% για τουλάχιστον έξι μήνες, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων και «θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές», σημείωσε ο υπουργός. Ως τιμή αναφοράς ορίζεται η μέση τιμή στο ράφι μέχρι και χθες. Σε περίπτωση παράβασης, αν δηλαδή κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Δεύτερο μέτρο: Τα σουπερμάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Τρίτο μέτρο: Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά. Τα σουπερμάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης.

Τέταρτο μέτρο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με σύμμαχο τον καταναλωτή. «Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Στο πλαίσιο αυτό, ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή (application) στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, τα μέτρα θα νομοθετηθούν με το πρώτο διαθέσιμο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ για το application, στόχος είναι να είναι διαθέσιμη «το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα».

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά. Από την αρχή του 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις, με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ, ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων. Oσον αφορά τα σχολικά είδη, αυτά παρουσίασαν μείωση 10% με αυξημένες πωλήσεις.

Ειδικά για τη Θεσσαλία, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ζητήθηκε από τις εμπορικές αλυσίδες να ρίξουν τις τιμές και ήδη, υποστήριξε, υπάρχει μείωση κατά 20% σε αρκετά προϊόντα, ενώ θετική ανταπόκριση είχαν και οι εταιρείες ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Οσον αφορά τα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι είναι πέρα και πάνω από κάθε κράτος, και ιδίως της Ελλάδας, να συμμετέχει στον προσδιορισμό της τιμής. Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στα πρατήρια θα συνεχιστούν και «όποιος παρανομήσει θα πληρώνει ακριβό τίμημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...