270
|

Τεράστιος σεισμός 8,2 Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 09:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2021, 15:26

Τεράστιος σεισμός 8,2 Ρίχτερ έπληξε την Αλάσκα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 09:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2021, 15:26

Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (Τετάρτη απόγευμα τοπική ώρα) στα ανοικτά της χερσονήσου της Αλάσκας, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 35 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση ότι ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι στη νότια Αλάσκα, τη χερσόνησο της Αλάσκας, τη Χαβάη, τη Νήσο Γκουάμ και τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους λόγω της δόνησης.

Με ανακοίνωση είχαν κληθεί οι κάτοικοι παράκτιων περιοχών στη νότια ακτογραμμή της Αλάκας να μείνουν μακριά από τις ακτές τις επόμενες ώρες.

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθησαν οι προειδοποιήσεις.

Στις περιοχές Σαντ Πόιντ, Ολντ Χάρμπορ, Κινγκ Κόουβ, Κόντιακ, Γιουναλάσκα και Αλιτακ Μπέι, παρατηρηθήκαν μικρά κύματα τσουνάμι που είχαν ύψος μικρότερο των 30 εκατ. σε σχέση με το επίπεδο της παλίρροιας.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 10:15 μ.μ. τοπική ώρα χθες (09.15 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα), είχε εστιακό βάθος 35 χιλιομέτρων. Το επίκεντρό του ήταν περίπου 91 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Πέριβιλ, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων από το Ανκορεϊτζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας με πληθυσμό 298.000 κατοίκων.

«Είναι ο ισχυρότερος σεισμός στην Αλάσκα από το 1965», δήλωσε στο δίκτυο Alaska Public Media ο Μάικλ Γουέστ, σεισμολόγος στο Σεισμολογικό Κέντρο της Αλάσκας.

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε πάντως το μέγεθος του σεισμού στους 8 βαθμούς και το εστιακό βάθος του στα 10 χιλιόμετρα.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για τραυματίες ή ζημιές. Αρκετές κοινότητες στις ακτές της Αλάσκας εκκενώθηκαν ύστερα από τη σεισμική δόνηση. Στο Κόντιακ, ένα νησί περίπου 6.000 κατοίκων, ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για τσουνάμι και στους κατοίκους που ήταν κοντά στη θάλασσα δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...