502
Η στέγη του αεροδρομίου θα περιλαμβάνει 38 σειρές αμπελιών φυτεμένες σε τσιμεντένιες γλάστρες | Shutterstock/Sergio Di Pasquale Luci

Τεράστιος αμπελώνας στη στέγη του αεροδρομίου της Φλωρεντίας!

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 20:08
Η στέγη του αεροδρομίου θα περιλαμβάνει 38 σειρές αμπελιών φυτεμένες σε τσιμεντένιες γλάστρες
|Shutterstock/Sergio Di Pasquale Luci

Τεράστιος αμπελώνας στη στέγη του αεροδρομίου της Φλωρεντίας!

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 20:08

Στην αίθουσα αναμονής πριν την επιβίβασή τους στα αεροσκάφη, πολλοί επιβάτες απολαμβάνουν ένα ποτήρι εμφιαλωμένο κρασί για να χαλαρώσουν πριν την πτήση. Τώρα, το υπό ανασχεδιασμό αεροδρόμιο της Φλωρεντίας σκοπεύει να δώσει μια νέα διάσταση σε αυτή τη συνήθεια, παράγοντας τον δικό του οίνο.

Το περιφερειακό αεροδρόμιο δεν διαθέτει τις ανέσεις των μεγαλύτερων αερολιμένων της Ρώμης, της Βενετίας ή του Μιλάνου. Δεν έχει καταστήματα πολυτελών ειδών και οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν τρία απλά εστιατόρια. Σύντομα, όμως, αναμένεται να υποστεί μια τεράστια αναμόρφωση, που θα περιλαμβάνει –μαζί με μια νέα περιοχή αναχωρήσεων και αφίξεων και έναν νέο, μεγαλύτερο και αναπροσανατολισμένο διάδρομο προσγείωσης– έναν αμπελώνα στην οροφή του!

Ο νέος αερολιμένας θα συνδέεται με τη Φλωρεντία μέσω πολλαπλών συγκοινωνιακών διαδρομών, που θα περιλαμβάνουν μια νεόκτιστη υποδομή ελαφρών σιδηροδρομικών μεταφορών. Το αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Rafael Viñoly Architects μοιράστηκε τα σχέδια για τη μεταμόρφωση του αεροδρομίου, και ο αμπελώνας στον τελευταίο όροφο είναι σίγουρα το πιο απροσδόκητο χαρακτηριστικό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Food & Wine, ο αμπελώνας θα περιλαμβάνει 38 σειρές αμπελιών φυτεμένες σε τσιμεντένιες γλάστρες και θα καλύπτει συνολική έκταση 19 στρεμμάτων. Η ιδέα, όπως αναφέρει, θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του κτιρίου, ενώ παράλληλα «θα μεταφέρει τις πλούσιες βιοτεχνικές παραδόσεις της Ιταλίας».

Αλλες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακαίνιση του περιφερειακού αεροδρομίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά το γραφείο των αρχιτεκτόνων έχει ανακοινώσει ότι «ένας κορυφαίος οινοποιός από την περιοχή» θα αναλάβει να φυτέψει και να συντηρεί τον αμπελώνα, ενώ το κρασί που θα παράγεται στο αεροδρόμιο θα παλαιωθεί σε κελάρια κατασκευασμένα κάτω από την πίστα του.

Εκτός από την παραγωγή κρασιού, η παρουσία του αμπελώνα θα χρησιμεύσει επίσης για να καμουφλάρει την εμφάνιση του αεροδρομίου από αέρος, έτσι ώστε να εναρμονιστεί αισθητικά με τα ιστορικά ορόσημα της πόλης, που περιλαμβάνουν την περίφημη κορυφή του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας.

Ο τερματικός σταθμός θα διαθέτει επίσης μια κεντρική πλατεία ανοιχτή στο κοινό, σε περίπτωση που οι επισκέπτες… βαρεθούν να θαυμάζουν τον «Δαβίδ» του Μιχαήλ Αγγέλου στην γκαλερί Ακαντέμια, άλλα διαχρονικά έργα τέχνης στην γκαλερί Ουφίτσι, ή να κοιτάζουν με θαυμασμό τις καμάρες της γέφυρας Πόντε Βέκιο.

Παρότι η ιδέα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, δεν ενθουσιάζει τους πάντες. «Είναι δύσκολο να δει κανείς τι προσφέρει η μετάβαση σε αυτή την κατασκευαστική προσπάθεια, όπου οι επιβάτες δεν θα μπορούν να δουν –εκτός από μερικές κλεφτές ματιές μέσα από φεγγίτες πραγματικών αμπελιών– το κάτω μέρος της κατασκευής που στηρίζει έναν αμπελώνα» έγραψε ο αρθρογράφος Ρόουαν Μουρ στην Guardian.

Αλλοι σχολιαστές επισημαίνουν τις επιπτώσεις των αναθυμιάσεων των αεριωθούμενων αεροσκαφών και των ρίψεων καυσίμων στον τρύγο, καθώς και τις πρακτικές δυνατότητες του συνδυασμού της συγκομιδής των σταφυλιών με τις λειτουργίες ενός σύγχρονου, πολυσύχναστου αεροδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά χρόνια για να το δούμε στην πράξη. Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού Domus, η ανακαίνιση του αεροδρομίου θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2026, ενώ η δεύτερη δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2035. Μέχρι τότε, οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να δοκιμάζουν εγγυημένα καλό κρασί στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, γύρω από την πρωτεύουσα Φλωρεντία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...