327
Γενική άποψη της Μυκόνου. Τα ενδότερα κρύβουν πολλές και σκοτεινές δοσοληψίες | ΙΝΤΙΜΕΝΕS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής με βίλες πολυτελείας στη Μύκονο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2021, 21:42
Γενική άποψη της Μυκόνου. Τα ενδότερα κρύβουν πολλές και σκοτεινές δοσοληψίες
|ΙΝΤΙΜΕΝΕS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής με βίλες πολυτελείας στη Μύκονο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2021, 21:42

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή αποκάλυψαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε ένα δίκτυο με επίκεντρο τα νότια προάστια της Αθήνας και τη Μύκονο.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν πρώτα μεσιτικά γραφεία-φαντάσματα (δεν είχαν καν πινακίδες) στα νότια προάστια της Αθήνας, τα οποία διέθεταν ΑΦΜ ενός κεντρικού γραφείου στην Αθήνα και υποκαταστήματα στη Μύκονο. Τα γραφεία αυτά εκμεταλλεύονται βίλες πολυτελείας, εισπράττοντας τεράστια ποσά από αλλοδαπούς ενοικιαστές, χωρίς να τα δηλώνουν.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, προσποιούμενοι τους αλλοδαπούς πελάτες ενοικίασης βίλας, κατάφεραν πρώτα να εντοπίσουν τα κρυμμένα γραφεία, σε διαμερίσματα, σε απομονωμένες περιοχές της Μυκόνου. Κατά τη συντονισμένη έφοδο των ελεγκτών στα διαμερίσματα-γραφεία, κατασχέθηκαν λίστες πελατών, που κατέβαλαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά και λίστες με τους ιδιοκτήτες των βιλών της Μυκόνου.

Επίσης, κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις, που περιγράφουν τα στοιχεία ελλήνων και ξένων πελατών, στοιχεία 17 βιλών, ημέρες διαμονής και ποσά, που φτάνουν έως και τα 180.000 ευρώ για κάθε βίλα, για ενοικίαση 10 ημερών. Δηλαδή, 18.000 ευρώ την ημέρα, αδήλωτα.

Επίσης, σε άλλα γραφεία-διαμερίσματα στη Μύκονο, κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία 30 βιλών, με ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 170.000 ευρώ για κάθε βίλα, για ενοικίαση τριών ημερών (57.000 ευρώ ημερησίως), ή, σε άλλες περιπτώσεις, 60.000 ευρώ η βίλα για 5 ημέρες (12.000 ευρώ την ημέρα).

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με απόλυτη μυστικότητα και ταχύτατη επεξεργασία των κατασχεθέντων καταστάσεων, καταλόγισαν τις πρώτες 6 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, συνολικής αξίας 285.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, καταλόγισαν 5 παραβιάσεις μη έκδοσης Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) συνολικής αξίας 125.000 ευρώ και σε τρίτη περίπτωση, 2 παραβιάσεις μη έκδοσης ΑΠΥ, συνολικής αξίας 410.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συνεχίζεται, ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος, ώστε να ερευνηθεί αν οι ιδιοκτήτες των βιλών δήλωναν τα εισπραχθέντα εισοδήματα των 47 βιλών. Θα ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία όλων των κατασχεθέντων στοιχείων και, μέσω της μεθοδολογίας των διασταυρωτικών ελέγχων, θα βρεθούν τα στοιχεία των καταθετών και ιδιοκτητών των βιλών. Σε συνδυασμό με την ενισχυμένη τεχνογνωσία των στελεχών της ΑΑΔΕ, αναμένονται περαιτέρω αποκαλύψεις μεγάλων ποσών φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News