531
Στιγμιότυπο από τις φωτιές στη Βοιωτία | Social media/YouTube/Open

Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία – ένας 80χρονος βοσκός νεκρός

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 11:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/08/2023, 15:11
Στιγμιότυπο από τις φωτιές στη Βοιωτία
|Social media/YouTube/Open

Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία – ένας 80χρονος βοσκός νεκρός

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2023, 11:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/08/2023, 15:11

Πυργαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον Πρόδρομο Βοιωτίας όπου πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112, το ένα προς τους κατοίκους του Προδρόμου να είναι σε ετοιμότητα για απομάκρυνση και το άλλο προς τους κατοίκους της παραλίας Σαράντη με το οποίο καλούνται να απομακρυνθούν προς Θίσθη. Στο μεταξύ σε άμεση ετοιμότητα τέθηκαν δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, τρία αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Σαράντη, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς.

«Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας Γιώργος Αναστασίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ήδη, λίγο μετά τις 11 π.μ. είχε εκκενωθεί ένας οικισμός κοντά στην περιοχή Σαράντη μετά το μήνυμα από το 112 ενώ όπως σημείωσε ο ίδιος «αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1.000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ δύσκολο καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν να πετάξουν αεροπλάνα».

Από την Πυροσβεστική έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση και ήδη επιχειρούν στην πυργαγιά 52 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ, τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου ενώ οι δυνάμεις αναμενόταν να ενισχυθούν.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανό. «οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο έχουμε προλάβει και έχουμε εγκαταστήσει σε καίρια σημεία τις επίγειες δυνάμεις ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς δύο ελικόπτερα. Η ένταση της φωτιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να σταματήσουμε την καταστροφική της πορεία».

Νεκρός 80χρονος βοσκός

Οπως μετέδωσε αρχικά το Open, νεκρός εντοπίστηκε ένας βοσκός του οποίου το μαντρί βρισκόταν μεταξύ του Προδρόμου και του Σαράντη. Το κανάλι ανέφερε ότι ο βοσκός πιθανόν να έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις.

Ο ΣΚΑΪ ανέφερε από την πλευρά του ότι ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος πήγε να σώσει τα ζώα του από τη φωτιά, στο χωριό Χώστια, έχασε τις αισθήσεις του από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό και κατέληξε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για έναν 8οχρονο βοσκό, τη σορό του οποίου εντόπισε η γυναίκα του η οποία και ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 80χρονος βοσκός αφού πήρε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι έχασε τη ζωή του πιθανά από αναθυμιάσεις. Οπως έγινε γνωστό η γυναίκα του επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων για να το πληροφορήσει ότι ο σύζυγός της πήγε στο ποιμνιοστάσιο και έτσι έσπευσαν εκεί οι πυροσβέστες όπου τον βρήκαν νεκρό χωρίς όμως να έχει φτάσει εκεί η φωτιά.

«Δύσκολο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός το μέτωπο στη Βοιωτία, επισημαίνοντας πως στην περιοχή η ένταση των ανέμων φτάνει τα 9 μποφόρ.

«Είναι δύσκολο μέτωπο, παρακαλούμε τους κατοίκους να ακούσουν τα μηνύματα (112), να φύγουν», τόνισε στον ΣΚΑΪ για τη μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται με μαθηματική ακρίβεια στο Σαράντη με βάση τη φορά των ισχυρών ανεμών, 9 Μποφόρ. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί άπαντες για μια ώρα. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή προσοχή», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...