451
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Τετάρτης στο Open | Youtube/ OpenTV

Τέλος στην ασάφεια των μέτρων – Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς αστερίσκους για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 10:44
O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Τετάρτης στο Open
|Youtube/ OpenTV

Τέλος στην ασάφεια των μέτρων – Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς αστερίσκους για τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 10:44

Ωρα ανακοινώσεων για την επιστροφή των εμβολιασμένων πολιτών στην κανονικότητα, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, καθώς στις 15.00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, και τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, θα παρουσιάσουν το νέο, απλοποιημένο πλαίσιο.

Στόχος, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στο Open, «να είναι πλήρως κατανοητό για τον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες εκεί που υπάρχει λιγότερη επικινδυνότητα».

«Εχω την ΚΥΑ, που είναι 187 σελίδες, και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα, που είμαι δικηγόρος, είναι δύσκολο να τη διαβάσω και να καταλάβω ακριβώς τι ισχύει σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, γι’ αυτό, τόνισε, «θα πρέπει να έχουμε ένα πιο απλοποιημένο, όχι αναγκαστικά ανελαστικό, αλλά απλοποιημένο πλαίσιο».

Οπως έκανε γνωστό, από τις 10 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών (θα είναι και ο ίδιος παρών) και ακολούθως θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Ως προς τη φιλοσοφία τους, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερη κανονικότητα. Από εκεί και πέρα, στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους, όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους – εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε, εχθρός είναι ο κορονοϊός, γιατί ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο – σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η φιλοσοφία των νέων μέτρων προσανατολίζεται σε μια ανοιχτή κοινωνία που έχει στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς.

«Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο διαφορετικό, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το εμβόλιο και έχει αποδειχθεί ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα, κυρίως όμως δεν νοσούν βαριά και πολύ περισσότερο δεν νοσούν σε κλίνες ΜΕΘ. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά: 90% των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και στο σημείο αυτό επανέλαβε πως  «δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους».

«Δεν είναι φιλοσοφία ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται. Τα μέτρα που υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή. Αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας, που θα αποτυπωθεί στις 15.00 στη συνέντευξη Τύπου», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Παρελάσεις

Σε ερώτηση, τέλος, για το θέμα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Πλεύρης απάντησε λέγοντας  ότι «οπουδήποτε υπάρχει κοινωνική δράση, θα επιλέγεται να γίνει η δράση με τα μέτρα προστασίας όπως π.χ. στο γήπεδο της Τούμπας αν παίζει ο ΠΑΟΚ ή σε μια διαδήλωση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να περιορίσει καμία δραστηριότητα, απλά αυτές να γίνονται με τρόπους που να προστατεύεται η δημόσια υγεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...