1008
Σε αυτόν τον τελικό, το ΕΣΥ θα διαθέσει νοσοκομεία και η ΕΠΟ τα ασθενοφόρα | CreativeProtagon

Τελικός Conference: Τα ερωτήματα για την υγειονομική ασφάλεια

Σε αυτόν τον τελικό, το ΕΣΥ θα διαθέσει νοσοκομεία και η ΕΠΟ τα ασθενοφόρα
|CreativeProtagon

Τελικός Conference: Τα ερωτήματα για την υγειονομική ασφάλεια

Σε αυτόν τον τελικό, το ΕΣΥ βάζει τα νοσοκομεία και η ΕΠΟ τα ασθενοφόρα. Κυκλοφόρησε το (πρώτο; ή τελικο;) σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη του τελικού του Conference League, που θα διεξαχθεί στο Opap Arena της Νέας Φιλαδέλφειας, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Φιορεντίνα, στις 29 Μαΐου. Μόνο που αντί να λύνει, δημιουργεί απορίες.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon, οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη ανάμεσα στους αρμόδιους στις 15 Μαΐου και με βάση όσα συζητήθηκαν καταρτίστηκε το σχετικό σχέδιο – δύο σελίδων και 8 χαρτών/ σχεδιαγραμμάτων -το οποίο απεστάλη από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια -με ημερομηνία 16/5- σε μια σειρά από φορείς (ακόμη και το ποιοί το παρέλαβαν εγείρει ερωτήματα).

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι την ημέρα του τελικού θα λειτουργήσουν 4 σημεία συνάντησης – υποδοχής φιλάθλων. Την υγειονομική κάλυψη των σημείων αυτών αναλαμβάνουν τρία νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, και Σισμανόγλειο. Επιπλέον, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχει οριστεί ως νοσοκομείο ετοιμότητας για τους VIPs του τελικού, το ΚΑΤ για τα ορθοπεδικά περιστατικά, και το Σισμανόγλειο για όλα τα υπόλοιπα.

Ήδη ο Ευαγγελισμός -με σχετικό έγγραφο το οποίο είδε και το φως της δημοσιότητας- ενημερώνει τα τμήματά του για την ετοιμότητα αυτή η οποία διαρκεί 28-30 Μαΐου και αφορά κυρίως τους διαμένοντες σε τρία ξενοδοχεία των Αθηνών οι οποίοι θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Κάθε σημείο συνάντησης οπαδών θα καλύπτεται σε δύο βάρδιες (ξεκινώντας από τις 11 περίπου το πρωί της 29ης Μαΐου, μέχρι τις 2 περίπου το πρωί της 30ης) από έναν γιατρό και 2 νοσηλευτές, ανά βάρδια. Συνολικά, δηλαδή, τα τρία παραπάνω νοσοκομεία θα διαθέσουν 8 γιατρούς και 16 νοσηλευτές – θα πρέπει μάλιστα να οριστούν ονομαστικά ώστε να λάβουν και τις ανάλογες διαπιστεύσεις από την ΕΠΟ.

Το σχέδιο αναφέρει ότι η υποδομή θα οργανωθεί με μέριμνα της ΕΠΟ χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες παρά μόνον ότι θα υπάρξουν ιδιωτικά ασθενοφόρα «πλήρως εξοπλισμένα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία θα διαθέσει συνολικά περί τα 10 ιδιωτικά ασθενοφόρα, τα οποία θα καλύψουν το στάδιο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Μέρος της υποδομής θα αναλάβει και το Σισμανόγλειο.

Το ίδιο σχέδιο συνοδεύεται από χάρτες που δείχνουν τα σημεία συνάντησης οπαδών και το πόσο (χρόνο) αυτά απέχουν από τα οριζόμενα νοσοκομεία κάλυψης.

Προφανώς, ο σχεδιασμός αφορά το αθλητικό γεγονός καθαυτό, ενώ παράλληλα θα ισχύσει η κανονική υγειονομική εφημερία εκείνης της ημέρας για τα επείγοντα περιστατικά. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τον υπολογισμό του συστήματος εφημεριών, εφημερεύουν στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, Κοργιαλένειο, Ιπποκράτειο, και Σωτηρία και στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια το Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας.

Το σχέδιο έχει σταλεί στις διοικήσεις των τριών νοσοκομείων ετοιμότητας (Ευαγγελισμού, ΚΑΤ, Σισμανογλείου) και σε κάποιες εσωτερικές διευθύνσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας. Εχει, επιπλέον, κοινοποιηθεί (προς ενημέρωση) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας (υπ’όψιν των διευθυντών των γραφείων), στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και στην ΕΠΟ.

Όσοι αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών εκφράζουν πολλές απορίες σχετικά με το σχέδιο και την εφαρμογή του.

Γιατί δεν ενημερώθηκαν όλοι;

Η υγειονομική κάλυψη αφορά άμεσα τα τρία νοσοκομεία, αλλά επηρεάζει έμμεσα και όλα τα υπόλοιπα στο Λεκανοπέδιο όπου την ημέρα του τελικού θα ισχύουν και μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες πιθανόν να επηρεάσουν την πρόσβαση από και προς τους υγειονομικούς σχηματισμούς.

Επιπλέον, σε περιπτώση μείζονος υγειονομικού συμβάντος (πχ μιας καταστροφής) το εν λόγω σχέδιο δεν ενημερώνει για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπόλοιποι υγειονομικοί σχηματισμοί με δεδομένο ότι θα είναι «εκτός» μεγάλο μέρος των υπηρεσιών στα τρία νοσοκομεία ετοιμότητας τα οποία είναι και νευραλγικής σημασίας για όλη την Αττική. Πιθανώς αυτό να είναι αντικείμενο άλλου σχεδίου…

Ποια υποδομή χρειάζεται στα σημεία υποδοχής;

Στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε υποδομή για την οποία πρέπει να μεριμνήσει το Σισμανόγλειο αλλά δεν παρέχονται λεπτομέρειες. Γίνεται λόγος για κινητές ιατρικές μονάδες (mobile medical units, όρος που συνήθως αφορά οχήματα) στα 4 σημεία συνάντησης φιλάθλων αλλά δεν διευκρινίζεται αν αυτές θα είναι όχημα ή σταθμός παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει και η αντίστοιχη προετοιμασία από το αρμόδιο νοσοκομείο.

Τι καλύπτουν τα ασθενοφόρα της ΕΠΟ;

Δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν τα οχήματα που θα διαθέσει η ΕΠΟ στο στάδιο -τέσσερα κατά πληροφορίες- θα καλύπτουν τους φιλάθλους που θα βρίσκονται εκεί ή θα είναι μόνον για τους παράγοντες και τους VIPs. Πιθανολογείται ότι θα ισχύσει το πρώτο, μιας και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ δεν έχει μέχρι ώρας ενημέρωση για παροχή στόλου την ημέρα του αγώνα. Βάσει αρμοδιοτήτων, το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ (το πρώτα αρχικά σημαίνουν Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) έχει την εύθυνη κάλυψης τέτοιων μαζικών γεγονότων, κάτι που έχει τηρηθεί σε αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις.

Εάν, όμως, το ΕΚΑΒ κληθεί να καλύψει περιστατικά γύρω ή και μέσα από το στάδιο θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη πρόβλεψη για το πώς θα φτάσει ως εκεί. Το σχέδιο δεν δίνει σχετικές διευκρινίσεις.

Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται το πώς θα είναι στελεχωμένα τα ιδιωτικά ασθενοφόρα – αναφέρονται ως πλήρως εξοπλισμένα, αλλά δεν δίνονται πληροφορίες για το υγειονομικό προσωπικό που θα διατεθεί σε αυτά.

Πόσο κοστίζει και ποιος πληρώνει;

Δεν υπάρχει αναφορά -ούτε στο σχέδιο, ούτε στο έγγραφο του Ευαγγελισμού- στο πώς θα καλυφθεί το κόστος φροντίδας τυχόν περιστατικών που δεν καλύπτονται από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αλλά θα χρειαστούν περίθαλψη εντός του ΕΣΥ.

Αντιστοίχως, δεν διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν άλλες δαπάνες (πχ των υποδομών στα σημεία συνάντησης των φιλάθλων).

Πώς υπολογίζεται ο χρόνος απόκρισης;

Το δισέλιδο σχέδιο συνοδεύεται από χάρτες που δείχνουν τα σημεία συνάντησης των φιλάθλων (Θησείο, Περισσός, ΟΑΚΑ και ένα σημείο βόρεια του γηπέδου όπου θα διεξαχθεί ο τελικός) καθώς και τους χρόνους άφιξης στο νοσοκομείο που έχει «χρεωθεί» καθένα από αυτά τα σημεία. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ένα περιστατικό θα χρειαστεί να πάει σε κάποιο άλλο από τα τρία νοσοκομεία ετοιμότητας τα οποία άλλωστε έχουν «μοιραστεί» και τα είδη των περιστατικών; Για παράδειγμα, το Σισμανόγλειο δεν διαθέτει κέντρο τραύματος και τα αντίστοιχα περιστατικά θα πρέπει να κατευθυνθούν προς το ΚΑΤ. Στο χάρτη όμως, υπολογίζεται, μόνο η απόσταση προς το Σισμανόγλειο, από το σημείο αρμοδιότητάς του. Δεν υπάρχουν αναλυτικοί υπολογισμοί για τους χρόνους των διαδρομών προς όλα τα νοσοκομεία ετοιμότητας. Επιπλέον, δεν αναφέρονται χρόνοι άφιξης από τα ξενοδοχεία προς τον Ευαγγελισμό.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα σημεία;

Θα υπάρξουν και άλλα σημεία συγκέντρωσης φιλάθλων; Τι γίνεται με τους φιλάθλους που πιθανώς αναμένονται από άλλες περιοχές της χώρας; Πώς θα καλυφθούν υγειονομικά αυτές οι περιπτώσεις; Το εν λόγω σχέδιο δεν απαντά και οι υγειονομικοί ελπίζουν ότι οι απαντήσεις υπάρχουν κάπου αλλού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...