1173
| CreativeProtagon

Η Ζιζέλ, ο Πελέ και τα μυστήρια του Ρίο

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2016, 15:04

Η Ζιζέλ, ο Πελέ και τα μυστήρια του Ρίο

Sportscaster Sportscaster 5 Αυγούστου 2016, 15:04

Θα είναι σεμνή και ταπεινή. Θα σπάσει την παράδοση των ακριβών παραστάσεων -της Αθήνας, του Πεκίνου και του Λονδίνου- ώστε να μην προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα των Βραζιλιάνων, που ζουν τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία των ’30s. Κατά την τοπική έκφραση, θα είναι «gambiarra»: αυθόρμητη, με οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και την έμπνευση της στιγμής. Αλλά γεμάτη ζωντάνια, κέφι και χορό. Αλοίμονο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο είμαστε…

Για την ακρίβεια, στο θρυλικό στάδιο «Μαρακανά». Για πρώτη φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων, η τελετή έναρξης θα φιλοξενηθεί σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1950, είχε συγκεντρώσει 150.000 -και βάλε- θεατές, όμως τώρα χωράει 78.000. Θα είναι γεμάτο, παρά τις τσουχτερές τιμές των εισιτηρίων που κοστίζουν (κατά μέσον όρο) 500 δολάρια.

Εμείς, οι Ελληνες, θα τη δούμε νύχτα. Στις 02:00 ξημερώματα Σαββάτου (20:00 της Παρασκευής τοπική ώρα), από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ2. Οσοι δεν αντέχουν το ξενύχτι, μπορούν να την παρακολουθήσουν -σε μαγνητοσκόπηση- στις 11 το πρωί του Σαββάτου (ΕΡΤ2). Το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό της εκτιμάται οτι θα υπερβεί τα 900 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Reuters ο εκτελεστικός παραγωγός, Μάρκο Μπάλιτς, αυτή η φιέστα δεν θα είναι μια επίδειξη του πόσο σπουδαία ή μοντέρνα χώρα είναι η Βραζιλία. Δεν θα έχει το μεγαλείο του Πεκίνου, τα εκπληκτικά ειδικά εφέ της Αθήνας ή την εκκεντρικότητα και τις τεχνολογικές δεξιότητες του Λονδίνου, όμως θα είναι μία πολύ σύγχρονη τελετή που θα μιλήσει στους ανθρώπους για το μέλλον, με έναν σχεδόν απλοϊκό τρόπο. Και δεν θα κοστίσει ούτε τα μισά από τα 42 εκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν οι Αγγλοι -το 2012- για το πιο ακριβό Ολυμπιακό σόου, ever.

GettyImages-585968346
Χορός στους δρόμους του Ρίο. Πρόβα για την τελετή έναρξης (Phil Walter / Staff / Getty)

Θα εστιάσει στον μοναδικό φυσικό πλούτο της Βραζιλίας, η οποία διαθέτει τον τελευταίο μεγάλο κήπο του κόσμου: το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Επίσης, στην πολυφυλετική σύνθεση του πληθυσμού της. Θα αναφερθεί, βεβαίως, και στην ιστορία της χώρας, όπως απαιτεί η παράδοση αυτών των τελετών. Αρχίζοντας από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου και τους πορτογάλους αποίκους.

Μιλώντας στο BBC, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Λεονάρντο Καετάνο, είπε οτι θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη. Το πρώτο, θα είναι μια έκκληση για παγκόσμια ειρήνη και θα επικοινωνήσει στα πέρατα της υφηλίου τον τρόπο με τον οποίο οι Βραζιλιάνοι φιλοξενούν τους επισκέπτες τους. Το δεύτερο μέρος θα συνδυάζει εικόνες από το τροπικό δάσος της χώρας με τα χρώματα και το αίσθημα της χαράς. Στο τρίτο, θα δίνεται έμφαση στην εργατικότητα και στην ευρηματικότητα του βραζιλιάνικου λαού.

Θα είναι μια γιορτή «χαλαρή και cool», στην οποία θα λάβουν μέρος 4.800 άνθρωποι. Μεταξύ των οποίων, τα «αγγελάκια» Αλεσάντρα Αμπρόζιο και Αντριάνα Λίμα. Η τεχνολογία θα περιοριστεί στη χρήση λέιζερ για τον σχηματισμό παραστάσεων στο έδαφος. Αυτά εμείς, στην Ελλάδα, τα κάναμε 20 χρόνια πίσω – το 1997, στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο… Στο φινάλε, πριν από την είσοδο των περίπου 11.000 αθλητών από 206 χώρες (για πρώτη φορά από το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν), τρεις τόνοι πυροτεχνημάτων και 109 εκτοξευτές θα κάνουν τη νύχτα, μέρα στο «Μαρακανά».

GettyImages-91342983
Το μεγαλύτερο ανθρώπινο κεφάλαιο της Βραζιλίας. Ο Πελέ (Peter Macdiarmid / Staff/ Getty)

Κάθε τελετή έναρξης έχει και τις εκπλήξεις της, όμως μια από αυτές -φαίνεται οτι- έχει βάλει τους διοργανωτές σε μεγάλους μπελάδες. Πρόκειται για ένα μικρό θεατρικό δρώμενο, με πρωταγωνίστρια την Ζιζέλ Μπούντχεν. Η 31χρονη βραζιλιάνα καλλονή -και διάσημο μοντέλο- θα ενσάρκωνε/θα ενσαρκώσει(;) το «Κορίτσι της Ιπανέμα»*, από το πασίγνωστο κλασικό τραγούδι που υμνεί τον βραζιλιάνικο τρόπο ζωής. Γοητευτική, ανέμελη και ελάχιστα ντυμένη, η Ζιζέλ σουλατσάρει στην Κοπακαμπάνα. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας από τους χιλιάδες μικροκλέφτες της παραλίας, και της επιτίθεται για να τη ληστέψει. Δύο αστυνομικοί επεμβαίνουν αστραπιαία και συλλαμβάνουν τον δράστη. Στο τέλος, η Ζιζέλ, ο «ποντικός» και τα όργανα της τάξης χορεύουν -αγκαλιασμένοι- παραθαλάσσια σάμπα.

Το «νούμερο» κυκλοφόρησε, αμέσως μετά τη γενική δοκιμή της 31ης Ιουλίου, και προκάλεσε σάλο: Μα, έχετε τρελαθεί εντελώς; Αυτή η εικονική ληστεία της Ζιζέλ επιβεβαιώνει το παγκοσμίως θρυλούμενο: πως, αν πας στην Κοπακαμπάνα, στο Ρίο, στη Βραζιλία, μπορείς να το θεωρείς δεδομένο οτι θα σε κλέψουν. Οσο για την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, θα γελάσει μαζί μας κάθε πικραμένο χείλι. Διότι, όλοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο, σπανίως συμβαίνει.

Εδώ που τα λέμε, αυτό το μίνι «μονόπρακτο» δεν στέλνει το μήνυμα που επεδίωκε ο εμπνευστής του. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περιληφθεί -τελικώς- στην παράσταση, μόλις ένα 24ωρο αφότου ένας ρώσος διπλωμάτης καταδίωξε, πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που πήγε να τον ληστέψει στην περιοχή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Model Adriana Lima carries the Olympic torch in Maua Square in Rio de Janeiro, Brazil, August 4, 2016. REUTERS/Pilar Olivares TPX IMAGES OF THE DAY
Οι Βραζιλιάνοι επενδύουν στην ομορφιά. Το μοντέλο Αντριάνα Λίμα κρατά με περηφάνια την Ολυμπιακή Φλόγα (REUTERS/Pilar Olivares)

Αραγε, μαζί με την ατραξιόν της εκρηκτικής Βραζιλιάνας, υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθεί και η ίδια από το σόου; Μυστήριο. Και δεν είναι το μόνο. Ποιος θα ανάψει τον Βωμό; Στην πρόβα τζενεράλε, την οποία παρακολούθησαν περίπου 40.000 εθελοντές, δεν αποκαλύφθηκε. Προτού φτάσει εκείνη η στιγμή, είχε ακουστεί από τα μεγάφωνα: «Ευχαριστούμε, φίλοι μας, τώρα μπορείτε να αποχωρήσετε. Καληνύχτα σας». Ετσι κι αλιώς, στο τελευταίο μέρος του τελετουργικού δεν εμφανίστηκε ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, αλλά ένας εθελοντής.

Αν ζούσε ο Αϊρτον Σένα, οι υποψήφιοι θα ήταν δυο. Αλλά ζει μόνον ο Πελέ. Στα 75 του, είναι το ακλόνητο φαβορί για την αφή της Φλόγας στο «Μαρακανά», στο στάδιο όπου δοξάστηκε ως θρύλος του ποδοσφαίρου. Αλλωστε, δεν έχει προγραμματιστεί να λάβει μέρος σε κανένα άλλο κομμάτι της Λαμπαδηδρομίας. Εκτός κι αν δεν του το επιτρέψουν οι χορηγοί του, όπως είπε ο ίδιος – μάλλον αστειευόμενος. Πάντως, τα τελευταία 35 χρόνια δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό, χωρίς την έγκρισή τους.

Πάντως, η Φλόγα θα είναι οικολογική. Οι διοργανωτές θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τις εκπομπές ρύπων -αυτό τους… μάρανε- και δεν θα κάψουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ετσι, η η πραγματική Φλόγα θα είναι ορατή μόνον από όσους πάνε στο γήπεδο. Ενα -μικρότερο- αντίγραφό της θα τοποθετηθεί στο κέντρο του Ρίο.

Η τελετή θα κλείσει με την παρέλαση των πρωταγωνιστών, που θα διεκδικήσουν τα 306 σετ μεταλλίων. Τη Ρωσία θα εκπροσωπήσουν -τελικώς- περίπου 270 αθλητές και αθλήτριες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Αλεξάντερ Ζουκόφ, επικεφαλής της ρωσικής Ολυμπιακής αποστολής. Αν αυτός ο αριθμός επιβεβαιωθεί, μιλάμε για το περίπου 70% των 387 αθλητών που η Ρωσία σκόπευε να στείλει στο Ρίο.

Το σλόγκαν των φετινών Αγώνων είναι «Viva sua paixã», που σημαίνει «Ζήσε το πάθος σου». Η μασκότ ονομάζεται «Vinicius», από τον γνωστό βραζιλιάνο ποιητή και μουσικό Βινίσιους ντε Μοράες. Πρόκειται για ένα ακαθόριστο κίτρινο-μπλε πλάσμα που αντιπροσωπεύει την άγρια ζωή της Βραζιλίας. Κάτι ανάμεσα σε μύγα και ιπτάμενο γαϊδούρι.

………

* Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη παράδοση, δεν είναι απλώς ένα τραγούδι, αλλά μια συνταγή με υλικά τον ήλιο, την παραλία της Ιπανέμα, ένα παραθαλάσσιο μπαρ -το «Veloso»- και την Ελοΐζα Πινέιρο: μια πανέμορφη γαλανομάτα, μελαχρινή δεκαεξάχρονη που επισκεπτόταν το μπαρ καθημερινά, για να αγοράσει τσιγάρα για τη μητέρα της. Ο αστικός μύθος θέλει τον μουσικό και ποιητή Βινίσιους ντε Μοράες, εμβληματικό καλλιτέχνη της μπόσα νόβα, να είναι θαμώνας αυτού του μπαρ. Μόλις αντίκρυσε το εντυπωσιακό κορίτσι με τα μακριά, καλλίγραμμα πόδια, το ηλιοκαμένο δέρμα και το προκλητικό περπάτημα, ένιωσε την ανάγκη να το υμνήσει με ένα τραγούδι – σταθμό στην ιστορία της μουσικής. Το κορίτσι, η «Ελο», υπήρξε επί δεκαετίες το σύμβολο της βραζιλιάνικης ομορφιάς. Σήμερα είναι 69 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...