481
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας πάνω από την Ασκελόν | REUTERS/Amir Cohen

Εληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς – Μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ασκελόν

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2023, 16:28
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας πάνω από την Ασκελόν
|REUTERS/Amir Cohen

Εληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς – Μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ασκελόν

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2023, 16:28

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονταν την Τρίτη οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία, και με τον απολογισμό των νεκρών να εκτοξεύεται και στις δύο πλευρές.

Θα συνεχίσουμε την επίθεση σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε ο ισραηλινός στρατός.

Το απόγευμα η Χαμάς αντέδρασε εξαπολύοντας πυραυλική επίθεση στην Ασκελόν, παράκτια πόλη στη νότια περιοχή του Ισραήλ, 50 χλμ. νότια του Τελ Αβίβ και 13 χλμ. βόρεια των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή.

Σειρήνες ηχούν εκεί και σε γειτονικές περιοχές.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε προειδοποιήσει τους αμάχους να φύγουν πριν από τις πέντε το απόγευμα.

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να αναγκάσει το λαό μας να αφήσει τα σπίτια του στην Λωρίδα της Γάζας, δίνουμε διορία τους κατοίκους της κατεχόμενης Ασκελόν να φύγουν πριν από τις πέντε απόψε. Εμείς σας προειδοποιήσαμε», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ουμπέιντα.

 

 

Η Χαμάς είχε δώσει τελεσίγραφο ως τις 17:00 και η επίθεση άρχισε ακριβώς στις 17:00.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη, Ευτυχία Πενταράκη, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και στην πόλη Ασντόντ, βορειότερα της Ασκελόν, ενώ και το Τελ Αβίβ δέχτηκε εκ νέου πλήγμα με ρουκέτες.

Μία σειρά από ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας. Μια πηγή είπε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές ομάδες της περιοχής.

Το πρωί της Τρίτης, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ισραηλινοί ξεπέρασαν τους 900, ενώ το απόγευμα, το νούμερο αυτό ανέβηκε στους 1.000.

Τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 4.000 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον αποκλεισμένο θύλακα, ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Τουλάχιστον 18 ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δυτική Οχθη, προσέθεσε.

Χαμάς: Καμία ανταλλαγή ομήρων πριν από το τέλος του πολέμου

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Τρίτη ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν» με τη Χαμάς και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων, απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Το βράδυ της Δευτέρας το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ημέρα καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...