533
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν περιοχές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά από εντολή εκκένωσης του Ισραήλ | REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 19:31
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν περιοχές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά από εντολή εκκένωσης του Ισραήλ
|REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2024, 19:31

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή τη Δευτέρα στην κυβέρνηση του Ισραήλ, απαιτώντας από τη χώρα να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εντός 30 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, η προμήθεια αμερικανικών όπλων προς το Ισραήλ ενδέχεται να διακοπεί, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που εξασφάλισε το Axios. Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον ήρθε να προστεθεί στις αυξανόμενες διπλωματικές πιέσεις που δέχεται το Τελ Αβίβ, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα επιδεινώνεται.

Υπερνθυμίζεται πως νωρίτερα τον Οκτώβριο, οι ισραηλινές Αρχές έκλεισαν τα περάσματα προς τη Γάζα, διακόπτοντας την παράδοση τροφίμων και βασικών προμηθειών σε περίπου 400.000 Παλαιστίνιους. Μερικά φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας κατάφεραν να περάσουν εκ νέου τη Δευτέρα, αλλά η παροχή βοήθειας παρέμενε περιορισμένη.

Ωστόσο, οι χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκονται σε σύγκρουση πρέπει να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Το Ισραήλ –το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια καθώς εμπλέκεται σε συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα– είχε μάλιστα δεσμευτεί γραπτώς τον Μάρτιο να τηρήσει αυτούς όρους αυτούς, κάτι που μάλλον αμφισβητείται πλέον από τους Αμερικανούς.

Η επιστολή υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν προς τους ισραηλινούς ομολόγους τους, Ρον Ντέρμερ και Γιόαβ Γκάλαντ, και περιλαμβάνει τις πιο «εκτενείς απαιτήσεις» των ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios.

Οπως μετέδωσε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, η ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι το Ισραήλ υλοποιεί ένα σχέδιο που πρότειναν πρώην ισραηλινοί στρατηγοί για πολιορκία της βόρειας Γάζας, με στόχο να «λιμοκτονήσουν» οι ένοπλοι της Χαμάς. Ο Γκάλαντ έχει αρνηθεί ότι ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζει μία τέτοια στρατηγική.

Την ίδια στιγμή οι πρόσφατες εντολές εκκένωσης από τους Ισραηλινούς προς τον πληθυσμό της Γάζας υπολογιζόταν πως ανάγκασε περίπου 1,7 εκατ. Παλαιστινίους να συγκεντρωθούν σε μια στενή ζώνη κατά μήκος της ακτής, όπου εκτίθενται σε ασθένειες και άλλες κακουχίες. Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων, ενώ η ανθρωπιστική κρίηση στη Γάζα αναμενόταν να χειροτερέψει και ενόψει της έλευσης του χειμώνα.

Κάτοικοι της Γάζας σε κίνηση εξαιτίας των εντολών εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό (REUTERS/Dawoud Abu Alkas)

Εν μέσω αυτών των εξελίεξων οι Μπλίνκεν και Οστιν τόνισαν ότι η ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα τον Σεπτέμβριο ήταν η χαμηλότερη της χρονιάς και ζήτησαν από το Ισραήλ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιστρέψει αυτή την τάση.

Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη σταθερή διέλευση 350 φορτηγών βοήθειας καθημερινά, μέσω όλων των υπαρχόντων συνοριακών περασμάτων, καθώς και το άνοιγμα ενός πέμπτου περάσματος. Επίσης, ζήτησαν από το Ισραήλ να πραγματοποιεί ανθρωπιστικές παύσεις για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, προκειμένου να διευκολύνεται και η σωστή διανομή της βοήθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...