258
Στρατιωτικό ελικόπτερο των Χούθι πετάει πάνω από φορτηγό πλοίο το οποίο στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες τον Νοέμβριο | Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Τελεσίγραφο 12 χωρών στους Χούθι: «Σταματήστε τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 22:59
Στρατιωτικό ελικόπτερο των Χούθι πετάει πάνω από φορτηγό πλοίο το οποίο στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες τον Νοέμβριο
|Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Τελεσίγραφο 12 χωρών στους Χούθι: «Σταματήστε τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2024, 22:59

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και έντεκα χώρες σύμμαχοί τους κάλεσαν την Τετάρτη τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν «αμέσως τις παράνομες επιθέσεις» τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις «συνέπειες».

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: ζητάμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων που κρατούνται παράνομα», ανέφερε ο συνασπισμός των δώδεκα χωρών σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο σε βασικές πλωτές οδούς της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο.

Εκτός από τις ΗΠΑ, την ανακοίνωση υπογράφουν επίσης η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Δανία και η Ολλανδία.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι , σε περίπτωση που οι πρόσφατες επιθέσεις των τελευταίων συνεχιστούν.

Νωρίτερα την Τετάρτη οι Χούθι ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση» εναντίον του γαλλικού φορτηγού πλοίου CMA CGM στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, οι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει δύο πυραύλους σε μια ζώνη όπου επίσης έπλεαν εμπορικά πλοία, στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που επρόκειτο να συνεδριάσει τις επόμενες ώρες, ανέφεραν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...