558
Ο Τραμπ ως κατηγορούμενος στο δικαστήριο του Μανχάταν | Mark Peterson/Pool via REUTERS

Τελειώνει η δίκη του Τραμπ για το «λάδωμα» της πορνοστάρ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 19:48
Ο Τραμπ ως κατηγορούμενος στο δικαστήριο του Μανχάταν
|Mark Peterson/Pool via REUTERS

Τελειώνει η δίκη του Τραμπ για το «λάδωμα» της πορνοστάρ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 19:48

Την Τρίτη 28 Μαΐου τελειώνει η δικαστική διαδικασία κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψηφίου για τον θώκο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Το δικαστήριο του Μανχάταν, λοιπόν, αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 31 του μήνα.

Στο 20ήμερο που πέρασε από την έναρξη της δίκης κατέθεσαν 22 μάρτυρες, έγραψε η ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη, δίνοντας όντως κατατοπιστικό ρεπορτάζ. Πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει άλλο δικαστικό αποτέλεσμα, αφού οι άλλες τρεις υποθέσεις κατά του Τραμπ βρίσκονται σε κατάσταση εκκρεμοδικίας.

Τυχόν καταδίκη του Τραμπ θα επιφέρει προσφυγή εναντίον της και συνεπώς μακρά διαδικασία εξέτασής της, όμως ενδέχεται να υπάρξουν πολιτικά «απόνερα» άμεσα. Σύμφωνα με κάποια έρευνα, σημείωσε η Βιβιάνα Μάτσα, η καταδίκη θα αποτρέψει το 1/5 των δυνητικών ψηφοφόρων του Τραμπ από να τον υπερψηφίσουν.

Ωστόσο στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο, άρα η καταδίκη θα προκαλέσει μικρή ζημία στις κάλπες. Σε ό,τι αφορά τη στάση του κατηγορουμένου κατά την ακροαματική διαδικασία, η Corriere παρατήρησε ότι ο Τραμπ ήταν φειδωλός στα όσα κατέθεσε, αποφεύγοντας να βλάψει τον εαυτό του.

Κατά την ιταλίδα ανταποκρίτρια, ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει το «διεφθαρμένο και υποταγμένο στον Τζο Μπάιντεν σύστημα», αλλά συγχρόνως εμφανιζόταν στην τηλεόραση δις ημερησίως σε συνεντεύξεις Τύπου κάνοντας πολύ ντόρο. Μάλιστα κάλεσε όλους τους υποστηρικτές του στο Κογκρέσο, αλλά και άλλους, όπως έναν από τους αρχηγούς της συμμορίας μοτοσικλετιστών Hells Angels (!), να επιτεθούν και αυτοί στο δικαστικό σύστημα για λογαριασμό του.

Κατά τα λοιπά, από τη δικαστική αίθουσα παρήλασαν οι ρεπόρτερ όλων των μεγάλων media των ΗΠΑ, όπως των New York Times και του CNN – εκ μέρους του τελευταίου παρακολούθησε τη δίκη ο άνθρωπος που θα συντονίσει το debate Μπάιντεν-Τραμπ τον Ιούνιο. Φυσικά δεν έλειψαν και οι διανοούμενοι που έφτασαν από άλλες Πολιτείες για να απολαύσουν εκ του σύνεγγυς το ιστορικό γεγονός.

Με απαγορευμένη τη βιντεοσκόπηση, η αυτοπρόσωπη παρουσία ήταν επιβεβλημένη αν ήθελε κάποιος να δει από κοντά τον κατηγορούμενο, τους μάρτυρες ή τους ενόρκους. Ο φωτισμός από λάμπες φθορίου δεν βοηθούσε και πολύ για να κρατήσει ο καθένας τα μάτια του ανοιχτά, όμως η μετά όρκου κατάθεση της Ντάνιελς ήταν γεμάτη αφυπνιστικές λεπτομέρειες, όπως λόγου χάρη ότι ο Τραμπ ήταν βίαιος και τη χτύπησε με ένα περιοδικό. «Εντυπωσίασε η σαφήνεια των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του πρώην προέδρου».

Η δίκη άρχισε με την κατάθεση του Ντέιβιντ Πέκερ, εκδότη ταμπλόιντ που έκρυψε επιζήμιες ιστορίες για τον φίλο του Ντόναλντ το 2016, ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών, και τελείωσε με τον βασικό μάρτυρα, τον Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρο του Τραμπ, τον άνθρωπο που πλήρωσε τη Στόρμι όταν αυτή απείλησε να μιλήσει για τη σεξουαλική σχέση της με τον Τραμπ. Ο Κόεν είπε ότι ενήργησε κατόπιν εντολών του αφεντικού του.

Κατά την Corriere, οι πιθανότητες καταδίκης του Τραμπ είναι καλές, όχι όμως και απόλυτες. Για να καταδικαστεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, οι ένορκοι πρέπει να έχουν πειστεί ότι ο δόλος του Τραμπ αφορούσε την αποσιώπηση της σχέσης του με την Ντάνιελς με σκοπό την παραπλάνηση των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2016. Ο Κόεν το είπε μεν, όμως δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Μάλιστα το CNN απεφάνθη ότι οι ένορκοι θα το παρακάμψουν. Τελικά, μπορεί η όλη η υπόθεση να καταλήξει σε νίκη του Τραμπ, κατέληξε το ιταλικό μέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...