685
Οι κάλπες θα δείξουν αν οι δημοσκοπήσεις προέβλεψαν σωστά... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τελευταία γκάλοπ: 5,8% ή 8,6% η διαφορά υπέρ της ΝΔ;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 22:16
Οι κάλπες θα δείξουν αν οι δημοσκοπήσεις προέβλεψαν σωστά...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τελευταία γκάλοπ: 5,8% ή 8,6% η διαφορά υπέρ της ΝΔ;

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 22:16

Μία εβδομάδα πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών (και των αυτοδιοικητικών) οι δημοσκοπήσεις είναι μεν μια «φωτογραφία της στιγμής» όπως θέλουν να επαναλαμβάνουν οι δημοσκόποι, αλλά πλέον δίνουν το στίγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ νίκη και στις 26 Μαΐου αλλά οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης άλλα δείχνουν.

Ερευνα της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» δίνει ένα προβάδισμα 6,7% για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κυριαρχία του δικοματισμού» και σύμφωνα με τη μέτρηση δεν έχει άδικο: η Νέα Δημοκρατία παίρνει 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6% και το Κίνημα Αλλαγής 6,2%.

Είναι βέβαια ένα θέμα το τι θα δείξει η κάλπη. Διότι η Metron Analysis μετράει στο 4,3% τη Χρυσή Αυγή (από 9,4% στις ευρωεκλογές του 2014) και το ΚΚΕ στο 3,9% (από 6,1%). Θα πέσουν τόσο χαμηλά οι χρυσαυγίτες; Μακάρι.

Το ότι σύμφωνα με τη Metron Analysis ένα 12,5% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο λίγα 24ωρα πριν την κάλπη είναι ένα πρόβλημα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στράτος Φαναράς, σε σημείωμά του στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνει ότι το προβάδισμα της ΝΔ δεν δείχνει να αμφισβητείται, ωστόσο η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλες λόγω προφανώς των παροχών και της (προσωρινής) βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Ενδεικτικό είναι ότι η «δημοφιλία» του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε φτάσει κάποια στιγμή σε διψήφια διαφορά έναντι του κ. Τσίπρα αλλά τώρα έχει περιοριστεί στο 3% (28% έναντι 22%).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον δείχνει η ηλικιακή κατανομή της ψήφου: η ΝΔ χάνει στις μικρές ηλικίες (17-34) και κερδίζει στις υπόλοιπες πλην αυτής των 55-64. Το γεγονός ότι δύσκολα μπορούν να μετρηθούν οι ψήφοι των νέων ψηφοφόρων (οι οποίο στις τελευταίες ευρωεκλογές μπορεί να ήταν παιδιά 13 ετών) δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την πρόβλεψη.

Ο κ. Φαναράς αναφέρεται επίσης σε μια (βολική για τους δημοσκόπους) παραδοχή, ότι την τελευταία εβδομάδα συχνά τα μικρά κόμματα εισπράττουν ψήφους. Ετσι το 1,4% της Ενωσης Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης) το 1,2% του Ποταμιού (Σταύρος Θεοδωράκης), το 1,7% της Ελληνικής Λύσης (Κυριάκος Βελόπουλος) ή το 1,2% της Πλεύσης Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου) ίσως είναι η βάση για κάποιες εκπλήξεις. Το όριο πάντως για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 3%…

Μια δεύτερη δημοσκόπηση δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα».

Είναι της Marc και περιγράφει τέσσερα σενάρια, όλα με νικήτρια τη ΝΔ. Το πρώτο -και βασικό- φέρνει το αποτέλεσμα της κάλπης της 26ης Μαΐου στο 7,5% υπέρ της ΝΔ.

Το δεύτερο, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, εκτοξεύει τη διαφορά στο 8,6%, καθώς οι αναποφάσιστοι κατανέμονται αναλογικά.

Το τρίτο κατεβάζει τη διαφορά στο 5,8% επειδή οι αναποφάσιστοι κατανέμονται ανά κόμμα προσέλευσης.

Και το τέταρτο φέρνει τη διαφορά στο 7,7% με μια «πολυπαραγοντική» όπως αναφέρει η εφημερίδα κατανομή των αναποφάσιστων.

Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των 700.000 αναποφάσιστων είναι πολύ μεγάλος και θα κρίνει τη διαφορά.

Η νίκη, οι παροχές και η επόμενη ημέρα

Σε γενικές γραμμές, τρία είναι τα συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται ούτε από τις πλέον αισιόδοξες για τον ΣΥΡΙΖΑ μετρήσεις. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μιλά πότε για «ντέρμπι» και πότε για «σίγουρη νίκη» επειδή βλέπει «ρεύμα», αλλά αυτό δεν μετριέται προς το παρόν. Το πώς θα κινηθούν οι 700.000 αναποφάσιστοι είναι ένα στοίχημα για όλα τα κόμματα -και τα δύο μεγάλα και τα μικρότερα- αλλά η λεγόμενη «παράσταση νίκης» δεν αλλάζει.

Δεύτερον, ότι οι πρόσφατες παροχές και κυρίως το «ζεστό» χρήμα που μπαίνει στις τσέπες συνταξιούχων αποδίδει σχετικά. Σίγουρα για να περιορίσει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, να περιγράψει τον κ. Τσίπρα ως Ρομπέν των Δασών των ηλικιωμένων και να συσπειρώσει κάποιους που δεν ήξεραν τι θα ψηφίσουν.

Τρίτον, ότι από το βράδυ της Κυριακής θα υπάρξει ένα ζήτημα εθνικών εκλογών. Ο κ. Τσίπρας είχε πάει στον Κάρολο Παπούλια το 2014 απαιτώντας εκλογές μετά τις ευρωεκλογές υποστηρίζοντας ότι «ο λαός μίλησε» και ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Τώρα; Ηδη από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η διαφορά θα είναι «διαχειρίσιμη» στο 5%, άρα ό,τι πάει περισσότερο είναι πρόβλημα. Τότε ίσως ο κ. Τσίπρας να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...