505
Θυελλώδεις άνεμοι και κύματα σαρώνουν το Σέρφσαϊντ Μπιτς στο Τέξας | REUTERS/Adrees Latif

Τέξας: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα του Μπέριλ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 08:56
Θυελλώδεις άνεμοι και κύματα σαρώνουν το Σέρφσαϊντ Μπιτς στο Τέξας
|REUTERS/Adrees Latif

Τέξας: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και μεγάλες καταστροφές από το πέρασμα του Μπέριλ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 08:56

Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ σάρωσε το Τέξας συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Χιούστον, σύμφωνα με τον δήμαρχο και την τοπική αστυνομία.

Ένας εργαζόμενος στη δημοτική αστυνομία έχασε τη ζωή του σε πλημμύρες, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του, είπε ο δήμαρχος Τζον Ουίτμιρ, διευκρινίζοντας ότι ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε πυρκαγιά που προκάλεσε κεραυνός.

Δύο άλλοι θάνατοι που συνδέονται με πτώσεις δέντρων είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα χθες από τις τοπικές αρχές.

Πιο βόρεια, στην κομητεία Μπέντον της Λουιζιάνα, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν δέντρο έπεσε στο σπίτι της.

Ο κυκλώνας οδήγησε στο κλείσιμο λιμανιών διακίνησης πετρελαίου, στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και άφησε περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η τροπική καταιγίδα εξασθένισε από κυκλώνας, αφότου αφίχθη στην παράκτια πόλη Ματαγκόρντα, στο Τέξας τη Δευτέρα, σφυροκοπώντας τις ακτές με επικίνδυνα κύματα θύελλας και σφοδρές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Η καταιγίδα, που εξασθένισε καθώς μετακινήθηκε στην ενδοχώρα, δημιούργησε ένα καταστροφικό μονοπάτι περνώντας από την Τζαμάικα, τη Γρενάδα, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και διαλύοντας κτίρια.

Το Χιούστον κάτω από τα νερά που έφερε ο κυκλώνας Μπέριλ – @cjblain10 via X/via REUTERS

Στην πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, η βιομηχανία ενέργειας προετοιμάστηκε για το πέρασμα του Μπέριλ, με την ισχυρή καταιγίδα να επιβραδύνει τη δραστηριότητα των διυλιστηρίων και να οδηγεί στην εκκένωση σταθμών παραγωγής.


«Επικίνδυνα για τη ζωή κύματα θύελλας και ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τμήματα του Τέξας. Καταστροφικοί άνεμοι πλήττουν τις ακτές και ισχυροί άνεμοι μετακινούνται προς την ενδοχώρα» ανέφερε το NHC, προσθέτοντας πως η Μπέριλ αναμένεται να εξασθενίσει.

Μετά τις προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια φονική καταιγίδα, οι κάτοικοι έσπευσαν να καλύψουν τα παράθυρα και να συγκεντρώσουν αποθέματα καυσίμων και άλλων αναγκαίων προμηθειών.

Καταστροφές σε σπίτι στο Ντάλας από το πέρασμα του Μπέριλ – REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Πριν από το ξημέρωμα, σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν πόλεις, όπως το Γκάλβεστον, το Σάρτζεντ, το Λέικ Τζάκσον και το Φρίπορτ, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Η καταιγίδα ενισχύθηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 προτού φθάσει στο Τέξας, όμως σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αργότερα εξασθένισε.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ κήρυξε χθες 120 κοινότητες σε εν δυνάμει περιοχές καταστροφής ενόψει της καταιγίδας και προειδοποίησε ότι ο κυκλώνας θα ήταν φονικός για τους ανθρώπους που θα βρίσκονταν απευθείας στην πορεία του.

Η πόλη του Γκάλβεστον, στο νοτιοανατολικό Χιούστον, έδωσε εντολή για εθελούσια εκκένωση ορισμένων περιοχών και σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφονται ουρές αυτοκινήτων να εξέρχονται από την πόλη.

Τα σχολεία έκλεισαν, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν περισσότερες από 1.300 πτήσεις.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Τέξας βρέθηκαν στο σκοτάδι, σύμφωνα με τις τοπικές εταιρείες ηλεκτροδότησης και τον ιστότοπο PowerOutage.us.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...