424
Μια μεγάλη πατημασιά δεινοσαύρου στο Πάρκο της Κοιλάδας των Δεινοσαύρων του Τέξας | Dinosaur Valley State Park

Τέξας: Η ξηρασία έφερε στην επιφάνεια πατημασιές δεινοσαύρων 113 εκατ. ετών

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 10:50
Μια μεγάλη πατημασιά δεινοσαύρου στο Πάρκο της Κοιλάδας των Δεινοσαύρων του Τέξας
|Dinosaur Valley State Park

Τέξας: Η ξηρασία έφερε στην επιφάνεια πατημασιές δεινοσαύρων 113 εκατ. ετών

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2022, 10:50

Η φοβερή ξηρασία που πλήττει πολλά μέρη του πλανήτη έφερε στο φως ξανά, για πρώτη φορά από το 2000, τεράστιες πατημασιές από δεινοσαύρους, στην κοίτη του ποταμού Πάλαξι στο κεντρικό Τέξας, όταν αυτός σχεδόν στέγνωσε από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ίχνη αυτά, που ανήκουν σε έναν μόνο ακροκανθόσαυρο –ένα από τα μεγαλύτερα θηριόποδα που υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη–, είχαν εμφανιστεί ξανά σε μία άλλη περίοδο ξηρασίας, αλλά έκτοτε ήταν καλά κρυμμένα κάτω από το νερό και πολλά στρώματα ιζήματος. (Ο «σπασίκλας» παλαιοντολόγος Ρος από τη δημοφιλή αμερικανική σειρά «Τα Φιλαράκια» – «Friends» βρίσκεται σίγουρα κάπου και χοροπηδάει από τη χαρά του).

Τα ίχνη στο Πάρκο της Κοιλάδας των Δεινοσαύρων του Τέξας – Dinosaur Valley State Park
Ορισμένα από τα ίχνη του ακροκανθόσαυρου – Dinosaur Valley State Park

Τα ίχνη των δεινοσαύρων που συντηρούνται από ειδικούς στην Κοιλάδα των Δεινοσαύρων στο Πολιτειακό Πάρκο του Τέξας (Dinosaur Valley State Park) είναι μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα στον κόσμο, δήλωσε ο επιθεωρητής του πάρκου Τζεφ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις είπε στο BBC ότι τα ίχνη αυτά που ονομάζονται «τα μονοπάτια του μοναχικού δασοφύλακα» (Lone Ranger trackway) ανήκουν σε έναν ακροκανθόσαυρο, ο οποίος περπάτησε αυτό το μονοπάτι για περίπου 31 μέτρα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 140 ίχνη από αυτόν τον δεινόσαυρο, με περίπου 60 ορατά αυτή τη στιγμή.

Επιστήμονες εξετάζουν τα ίχνη – Dinosaur Valley State Park

Ο ακροκανθόσαυρος είναι ένας «τυπικός δεινόσαυρος με τρία δάκτυλα», είπε ο Ντέιβις. «Με ύψος περίπου 4, 572 μέτρα, θα ζύγιζε περίπου επτά τόνους». Αυτό το είδος πιθανότατα εξαφάνισε τον σαυροποσειδώνα, τον ψηλότερο δεινόσαυρο που υπήρξε ποτέ, βάρους 44 τόνων, του οποίου ίχνη έχουν βρεθεί επίσης σε αυτή την περιοχή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν και άλλες εκπλήξεις

Ανθρώπινα υπολείμματα ανακαλύφθηκαν στη λίμνη Μεντ –τη μεγαλύτερη υδάτινη δεξαμενή των ΗΠΑ– αφού τα επίπεδα του νερού μειώθηκαν δραματικά. Αλλά και στην Ευρώπη, η υποχώρηση της στάθμης του νερού αποκάλυψε «πέτρες πείνας» χαραγμένες στην ίσαλο γραμμή των ποταμών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων ξηρασιών, ως προειδοποίηση για τις μελλοντικές γενιές ότι όταν οι πέτρες ξεπροβάλλουν από το νερό, τα δεινά βρίσκονται μπροστά.

Η Γη έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής και οι θερμοκρασίες στον πλανήτη θα συνεχίσουν να αυξάνονται –εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λάβουν σοβαρά μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...