715
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέμπη: 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη – Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 16:21
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέμπη: 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη – Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 16:21

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 8 Μάρτη προχώρησαν μια σειρά από συνδικάτα, μεταξύ των οποίων και η ΑΔΕΔΥ, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη.

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων αποφάσισε «την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη 8 του Μάρτη 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία» απαιτώντας «να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Παράλληλα, η τριτοβάθμια συνδικαλιστιική οργάνωση κάλεσε σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.30 μ.μ..

Καλέσματα συμμετοχής στην απεργία στο Δημόσιο απηύθυναν σειρά σωματείων και Ομοσπονδίων, με παρόμοιο πλαίσιο διεκδικήσεων, μεταξύ των οποίων οι γιατροί (ΟΕΝΓΕ), οι εκπαιδευτικοί (ΟΛΜΕΔΟΕ), κ.α..

Οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα επεκτάθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα, με τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας (ΕΚΑ), Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε άλλα, να προκηρύσσουν 24ωρη απεργία.

Το ΕΚΑ, το οποίο κάλεσε τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 13.00 μ.μ., ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του:

«Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις. Την  άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας».

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αποφάσισε το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Οπως ανακοινώθηκε, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 6:00 μέχρι την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 6:00.

«Στεκόμαστε τόσο πλευρό των εργαζομένων στο ΟΣΕ και τους συγγενείς των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κι απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει», τόνισαν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι επίσης ζήτησαν ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Παράλληλα, το σωματείο απήθυνε κάλεσμα στο συλλαλητήριο στις 13:00 η ώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά αποφάσισε σε συνεδρίαση της τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οπως ανακοινώθηκε, η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

«Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη», η ΠΝΟ αποφάσισε «την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο

Ακινητοποιημένα μέχρι και την Τετάρτη θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός, σε συνέχεια των αποφάσεων των σωματείων του κλάδου, τα οποία βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη εβδομάδα.

Η συνέχιση της απεργίας μέχρι και τις 8 Μαρτίου ελήφθη, συγκεκριμένα, από το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης, έπειτα από συνελεύσεις των μελών τους την Κυριακή.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε:

«Σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων, ύστερα από κάλεσμα των τριών σωματείων της Hellenic Train και στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία που παραβρέθηκαν αλλά και τους απλούς πολίτες για την συμπαράσταση και τη στήριξη τους στην μάχη, που δίνουμε για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια, και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Μελών των τριών σωματείων και αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι και την Τετάρτη 8/3/2023».

Απόφαση συμμετοχής στη νέα 48ωρη απεργία έλαβε και η Πανελλήνια Ενωση Σταθμαρχών.

Τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ επίσης προκήρυξε 48ωρη απεργία για τις 7 και 8 Μαρτίου 2023, προκειμένου να διατρανώσει τη θέση του ότι «ο Σιδηρόδρομος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός με ασφάλεια και προς ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου». Διευκρίνισε ότι «στην απεργιακή κινητοποίηση δεν θα μετέχουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται και συμμετέχουν στα οχήματα βοήθειας και αποκατάστασης των βλαβών από την σύγκρουση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...