312
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες | Pes/Flickr

Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας πρότεινε από τις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:14
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες
|Pes/Flickr

Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας πρότεινε από τις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 13:14

Αυτή τη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες –και ας ήταν παρών και ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του καλεσμένου-παρατηρητή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είχε σειρά επαφών με τους άλλους πολιτικούς της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και κατά την εισήγησή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) –διαδικασία που προηγείται των Συνόδων Κορυφής– , πρότεινε «τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, το οποίο θα στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες με έμφαση στην παραγωγική τους βάση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ως προς την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε την ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ».

O Νίκος Ανδρουλάκης με τον εμβληματικό πορτογάλο σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα

Μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου του PES στις Βρυξέλλες ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση και βεβαία εν μέσω της ενεργειακής περιπέτειας, που αυξάνει τις ανισότητες και την ενεργειακή φτώχεια, η Ευρώπη έχει χρέος να πάρει γρηγορότερα αποφάσεις. Αποφάσεις αλληλεγγύης. Γι’ αυτό προτείνω ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, που θα στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες και την παραγωγική τους βάση για νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστική οικονομία.

»Επίσης, πρέπει να προχωρήσουμε στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας και σε προγράμματα κοινωνικών κατοικιών γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι το κόστος διαβίωσης καθώς τα ενοίκια αυξάνονται καθημερινά.

»Αναφορικά με το Προσφυγικό, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο Κανονισμός “Δουβλίνο ΙΙΙ” να ρίχνει το βάρος στις πρώτες χώρες εισδοχής και γ’ αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί. Να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή ώστε οι χώρες να έχουν μόνιμα προγράμματα μετεγκατάστασης και η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ και όχι μόνο στην πρώτη χώρα. Αυτές οι πολιτικές θα μας κρατήσουν ενωμένους και οι ευρωπαϊκοί λαοί θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον ευημερίας και προοπτικής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...