319
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ταξίδι υψηλού συμβολισμού Μητσοτάκη στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 15:24
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ταξίδι υψηλού συμβολισμού Μητσοτάκη στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 15:24

Ενα διπλωματικό προγεφύρωμα στη Λιβύη, την οποία ως τώρα θεωρεί προνομιακό του χώρο επιρροής ο Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχεδιάζει να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Αυτό αποκάλυψε την Τρίτη tovima.gr και ο Αγγελος Αθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για επίσκεψη στη Λιβύη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Την πρόθεση για επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη επιβεβαίωσαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως να δώσουν σαφές χρονοδιάγραμμα –καθώς φαίνεται οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Ωστόσο πληροφορίες θέλουν το υψηλού συμβολισμού ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη να «κλειδώνει» για την προσεχή Τρίτη, 6 Απριλίου.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού έρχεται ως συνέχεια και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπέιμπα, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέο το γεγονός ότι επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) έχει αναλάβει ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα, Μοχάμεντ Μένφι.

Σύμφωνα με το tovima.gr, ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στην Τρίπολη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικό κομμάτι των επαφών για την επανάκαμψη της χώρας στη Λιβύη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γιαν Κούμπις, τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανησυχία της Αθήνας για τη διευρυμένη επιρροή της Τουρκίας στη χώρα είναι μεγάλη και υπερβαίνει την ύπαρξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είχε υπογράψει το καθεστώς Ερντογάν με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ το 2019. Πρόσφατα δε υπήρξε επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, με τον οποίο συμφωνήθηκε η στήριξη της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.

Οπως εξάλλου αναφέρεται σχετικά έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και ο διπλωμάτης που έχει επιλεγεί για τη θέση του επιτετραμμένου αναμένεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης λίγο πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...