1054
Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Ουίλιαμ Λάι, εκφωνεί την πρώτη ομιλία του μετά τη νίκη του προς τους ψηφοφόρους του στην Ταϊπέι. | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Τάϊβάν: Καθησυχαστικός προς Κίνα και ΗΠΑ ο «ταραχοποιός» νέος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 17:05
Ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Ουίλιαμ Λάι, εκφωνεί την πρώτη ομιλία του μετά τη νίκη του προς τους ψηφοφόρους του στην Ταϊπέι.
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Τάϊβάν: Καθησυχαστικός προς Κίνα και ΗΠΑ ο «ταραχοποιός» νέος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 17:05

«Ας συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι της δημοκρατίας», ακούγεται να φωνάζει στο βάθος ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, γνωστός και ως Γουίλιαμ Λάι, ενώ οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) κυματίζουν σημαίες και ζητωκραυγάζουν αν’αμεσ αστα κομφετί που πέφτουν στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο Λάι ευχαρίστησε τον λαό που έγραψε ένα νέο κεφάλαιο για τη δημοκρατία της Ταϊβάν. Αλλά αυτό δεν ήταν μια σαρωτική νίκη – οι αριθμοί ήταν πολύ κοντά για ώρες, κάνοντας τους υποψήφιους νευρικούς και τη χαρά σκιάζει ένα πολύ τεταμένο γεωπολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει το BBC. Στο επίκεντρο αυτών των εκλογών βρίσκεται η μάχη των ΗΠΑ και της Κίνας για περιφερειακή επιρροή στον Ινδο-Ειρηνικό.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η απερχόμενη πλέον πρόεδρος του DPP, Τσάι Ινγκ Γουέν, είχε απομακρύνει την Ταϊβάν από την τροχιά του Πεκίνου και την είχε φέρει πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες – εξοργίζοντας όλο και περισσότερο το Πεκίνο, που τον θεωρεί «ταραχοποιό».

Ο Λάι είναι πιθανό να συνεχίσει με την ισχυρή αυτοδιοικούμενη στάση του κόμματος – και η Κίνα έχει ήδη εκδώσει σθεναρές προειδοποιήσεις ενάντια σε οποιεσδήποτε κινήσεις για ανεξαρτησία.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα όταν έμαθαν τα νέα, σχολίασαν: Κέρδισε ο Γουίλιαμ Λάι, ο λιγότερο αγαπημένος τους υποψήφιος.

Χαμηλοί τόνοι

Ωστόσο ο Λάι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός μιλώντας στους δημοσιογράφους και απαντώντας στις ερωτήσεις τους, σχετικά με το θέμα των σχέσεων με την Κίνα στα στενά, κάνοντας λόγο για διάλογο και συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό.

Το Πεκίνο πάντα τον κατηγορούσε ότι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Ωστόσο, προσπάθησε να καθησυχάσει την Ταϊβάν και τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, ότι θα ακολουθήσει την πολιτική ισορροπίας της προκατόχου του προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν.

Ο Λάι χαιρέτισε μπροστά σε υποστηρικτές του «ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού, παρά τις απειλές του Πεκίνου που διεκδικεί την κυριαρχία του.

Πανηγυρισμοί και κομφετί στο συγκεντρωμένο πλήθος οπαδών του DDP, μετά το αποτέλεσμα που φέρνει νικητή τον Λάι – REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

«Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Ταϊβάν επειδή έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία μας», δήλωσε σε ομιλία του μετά τη νίκη, καθώς «λέμε στη διεθνή κοινότητα πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας».

Ο Λάι τόνισε πως ο πληθυσμός «αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα, η οποία τον είχε αποδοκιμάσει και χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

«Χάρη στη δράση μας, ο λαός της Ταϊβάν αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», δήλωσε απευθυνόμενος στους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο ο ταϊβανικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πρόεδρό του».

Ο Λάι υποσχέθηκε ακόμα να «προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Γκαραμέντι, ανώτερο μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλώντας στο BBC είπε: «Η νίκη του Λάι βασικά σημαίνει συνέχιση της τωρινής πολιτικής  εντός της Ταϊβάν και πιθανότατα συνέχιση της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης της Ταϊβάν καθώς αντιμετωπίζει μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση με την Κίνα. Κανείς δεν θέλει να έχει πόλεμο με την Κίνα και σίγουρα η ασάφεια που υπάρχει εδώ για περισσότερα από 50 χρόνια θα συνεχιστεί».

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Κίνα και Μόσχα

Η Κίνα υποστήριξε σήμερα πως η επανένωση με την Ταϊβάν είναι «αναπόφευκτη», μετά την εκλογή στο έδαφος αυτό που διεκδικείται από το Πεκίνο του υποψηφίου Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ψηφοφορία «δεν θα εμποδίσει την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Λάι, υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, πως η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωση «χαιρέτισε» τη διεξαγωγή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών στην Ταϊβάν και «συνεχάρη» με ανακοίνωσή της «όλους τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ’ αυτή τη δημοκρατική άσκηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Λάι.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και τον κόσμο».

Νίκη με 40,2%

Απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) κέρδισε στις σημερινές εκλογές το 40,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 98% των εκλογικών τμημάτων.

Ο Λάι, 64 ετών, είχε χαρακτηρισθεί «σοβαρός κίνδυνος» από το Πεκίνο επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο. Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με το στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».

Ωστόσο οι νέοι στην Ταϊβάν ενδιαφέρονται περισσότερο για τα οικονομικά θέματα και δευτερευόντως για τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο κύριος αντίπαλός του, ο 66χρονος Χου Γιου-ιχ, υποψήφιος του Κουομιντάνγκ (KMT), το οποίο προτείνει μια προσέγγιση με το Πεκίνο, έλαβε 33,4% των ψήφων, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Αναγνώρισε την ήττα του

Νωρίς το βράδυ αναγνώρισε την ήττα του ενώπιον των οπαδών του: «Σέβομαι την τελική απόφαση του ταϊβανικού λαού» και «συγχαίρω τον Λάι Τσινγκ-τε και την Χσιάο Μπι-χιμ (σ.σ.: η συνυποψήφιά του) για την εκλογή τους, ελπίζοντας ότι δεν θα απογοητεύσουν τις προσδοκίες του ταϊβανικού λαού».

Ο τρίτος υποψήφιος, ο 64χρονος Κο Γουέν-τζε του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν (TPP), έρχεται τρίτος με 26,4%. Παραδέχθηκε και αυτός την ήττα του.

Οι Ταϊβανοί ψηφίζουν επίσης για την ανανέωση των 113 εδρών του κοινοβουλίου, όπου το DPP ενδέχεται να χάσει την πλειοψηφία του.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 16:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τις κινεζικές ακτές και χαιρετίζεται ως πρότυπο δημοκρατίας στην Ασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...