221
Ενα κινεζικό βομβαρδιστικό H-6 στους αιθέρες | Twitter

Ταϊβάν: 18 κινεζικά βομβαρδιστικά εισέβαλαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 10:57
Ενα κινεζικό βομβαρδιστικό H-6 στους αιθέρες
|Twitter

Ταϊβάν: 18 κινεζικά βομβαρδιστικά εισέβαλαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2022, 10:57

Δεκαοκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά –αριθμός-ρεκόρ– τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα, παραβίασαν, την Τρίτη, τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην Ταϊπέι.

Συγκεκριμένα, 21 αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ανάμεσά τους 18 βομβαρδιστικά H-6 (πρόκειται για την κινεζική εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού στρατηγικού βομβαρδιστικού Τουπόλεφ Tu-16).

Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον εναέριο χώρο της αυτοδιοικούμενης νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και τμήμα του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στφο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αυτής τα δύο τελευταία χρόνια.

Ομως, η παραβίαση της ADIZ που ανακοίνωσε σήμερα, σηματοδοτεί μακράν τη μεγαλύτερη παρείσφρηση κινεζικών βομβαρδιστικών H-6 αφότου άρχισε να δημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση σχετικές στατιστικές, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Είναι σπάνιες οι έξοδοι περισσοτέρων από πέντε βομβαρδιστικών H-6 σε μια μέρα. Οι παραβιάσεις αυξήθηκαν θεαματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα, 21 τέτοια βομβαρδιστικά μπήκαν στην ADIZ της Ταϊβάν, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο καταγράφονται 23 παραβιάσεις τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα επέβαλε νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων, οινοπνευματωδών και αλιευτικών προϊόντων από την Ταϊβάν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσανγκ, κατηγόρησε το Πεκίνο πως παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, επιβάλλοντας «διακριτική μεταχείριση» σε βάρος της νήσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...