Η προεκλογική εκστρατεία της Πατονγκτάρν Σιναβάτρα για την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης υπήρξε εξαρχής δύσκολη. Ο πατέρας της έχασε την εξουσία το 2006, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα. Η θεία της το ίδιο, το 2014. Η Πατονγκτάρν, όμως, αντιμετωπίζει μία επιπλέον «περιπλοκή» στην προσπάθειά της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας: είναι έγκυος και αναμένεται να γεννήσει την περίοδο διεξαγωγής των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου.
Η 36χρονη είναι η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που μπαίνει στη διαδικασία μιας προεκλογικής εκστρατείας σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη και ίσως γίνει μία ακόμη από τις γυναίκες εκείνες που κυβέρνησαν τις χώρες τους μεγαλώνοντας πολύ μικρά παιδιά.
Η Τζασίντα Αρντερν, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της πριν από λίγες ημέρες, ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος λίγο μετά τη νίκη της στις εκλογές του 2017.
Πριν από 30 χρόνια, η Μπεναζίρ Μπούτο γέννησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της για την πρωθυπουργία του Πακιστάν. Ο γιος της, Μπιλαβάλ, γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1988 και η ίδια κέρδισε τις εκλογές δύο μήνες αργότερα. Η Μπούτο μπήκε στο στόχαστρο των συντηρητικών μουσουλμάνων, καθώς θεώρησαν απαράδεκτο μια γυναίκα να επιδιώκει ένα τέτοιο αξίωμα ενόσω είναι έγκυος. Η Μπούτο τους αγνόησε.
Η Πατονγκτάρν προέρχεται, όπως και η Μπούτο, από πολιτική οικογένεια. Σπούδαζε πολιτικές επιστήμες στην Μπανγκόκ το 2006, όταν ο στρατός έδιωξε τον πατέρα της, Τακσίν Σιναβάτρα, από τον πρωθυπουργικό θώκο με πραξικόπημα. Το 2014, η νεώτερη αδελφή του, η Γινγκλούκ, είχε την ίδια τύχη.
Η Πατονγκτάρν ηγείται τώρα του κόμματος Πιού Τάι, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Το Πιού Τάι και τα δύο κόμματα που διαδέχτηκε όταν εκείνα βγήκαν εκτός νόμου, έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2001, σύμφωνα με τους Sunday Times.
Η Πατονγκτάρν είναι αντιμέτωπη με ισχυρούν αντιπάλους, ανάμεσα στους οποίους και ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος του 2014 και μπήκε στην πολιτική το 2019.
Η ίδια είναι πρωτοεμφανιζόμενη στην πολιτική, αλλά η ρητορική της δεινότητα και ο χαρισματικός χαρακτήρας της έχουν εκπλήξει πολλούς, καθώς τη θεωρούσαν απλώς «μαριονέτα» του πατέρα της, ενός πρώην μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών που για ένα διάστημα υπήρξε και ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Mάντσεστερ Σίτι.
Η Πατονγκτάρν είναι ευρέως γνωστή ως Ουνγκ Ινγκ – το παιδικό της παρατσούκλι. Στην εκστρατεία της για να κερδίσει την υποψηφιότητα εκ μέρους του κόμματός της ενθουσίασε τα πλήθη μιλώντας για τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στην πολιτική της χώρας, που οδήγησαν στην καθαίρεση του πατέρα της και της θείας της.
«Θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να πάρουμε πίσω τη δημοκρατία μας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, που μας έχουν αφαιρεθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος στο στάδιο Thunderdome, στα περίχωρα της Μπανγκόκ. «Εχουμε κερδίσει εκλογές σε αυτό το διάστημα, αλλά η εξουσία μάς αφαιρέθηκε από στρατιωτικά πραξικοπήματα και από τα φίδια στο Κοινοβούλιο».
Φορούσε ένα κόκκινο σακάκι, το χρώμα του κόμματός της, και στο ακροατήριό της οι περισσότεροι φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια. Κάτω από το σακάκι της, μια μακριά και πολύ φαρδιά ασπρόμαυρη μπλούζα κάλυπτε την εγκυμοσύνη της. Η Πατονγκτάρν θα περιορίσει τις προσωπικές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τόσο της εγκυμοσύνης όσο και της προεκλογικής εκστρατείας της. Στην Ταϊλάνδη ο καιρός είναι πάρα πολύ ζεστός, με τις θερμοκρασίες αυτή την εποχή να ξεπερνούν συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η ίδια, όμως, έχει διαβεβαιώσει τους υποστηρικτές της ότι η εγκυμοσύνη της δεν θα παρεμποδίσει την αποστολή της να κερδίσει τον Πραγιούτ, και πως θα είναι παρούσα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις μέσω βιντεοκλήσης.
Στο πλευρό της βρίσκεται ο σύζυγός της Πιντόκ Σουκσαβάς, πιλότος σε αεροπορική εταιρεία, με τον οποίο έχει αποκτήσει ήδη ένα κοριτσάκι. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2019 στο Χονγκ Κονγκ, ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν τόσο ο πατέρας της όσο και η θεία της, καθώς αμφότεροι είναι εξόριστοι από την Ταϊλάνδη.
Ο Τακσίν έφυγε από την Ταϊλάνδη το 2006, επέστρεψε για λίγο το 2008 και λίγο αργότερα έφυγε οριστικά. Πλέον ζει στο Ντουμπάι, αφού στη χώρα του αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 12 ετών για κατηγορίες διαφθοράς, για τις οποίες ο ίδιος επιμένει ότι έχουν πολιτικά κίνητρα. Παρότι δεν έχει κάποιον επίσημο ρόλο στην πολιτική της Ταϊλάνδης, παραμένει πολύ επιδραστικός, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και της υπαίθρου για τις πολιτικές θέσεις του, όπως είναι η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, αλλά τον απεχθάνεται η βασιλική και στρατιωτική ελίτ της χώρας. Ταυτόχρονα, πολλοί θιασώτες μιας πιο προοδευτικής πολιτικής κατεύθυνσης τον απορρίπτουν ως αυταρχικό.
Μετά το πραξικόπημα του 2006, η Πατονγκτάρν, το νεότερο από τα τρία παιδιά του, ταξίδεψε στη Βρετανία για να πάρει μεταπτυχιακό στη διεθνή διαχείριση ξενοδοχείων από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ. Στη συνέχεια ανέλαβε τον πρώτο επαγγελματικό ρόλο της, για τον οποίο φρόντισε ο πατέρας της, διευθύνοντας την ξενοδοχειακή επιχείρηση της οικογένειάς της. Οι συνεργάτες της λένε ότι την ενδιέφερε πάντα η πολιτική και έτσι πέρυσι μεταπήδησε σε ένα άλλο οικογενειακό εγχείρημα, αναλαμβάνοντας μια ανώτερη θέση στο Πιού Τάι.
«Οταν αποφάσισαν να τη βάλουν στο ψηφοδέλτιο, ήμουν επιφυλακτικός» λέει ο Σεάν Μπουνπρακόνγκ, πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Γινγκλούκ. «Νόμιζα πως ήταν πολύ επικίνδυνο να ρίξει κάποιος μια νεαρή γυναίκα χωρίς καμία εμπειρία στα βαθιά της πολιτικής. Αλλά αποδεικνύεται ότι τα έχει καταφέρει εξαιρετικά. Ο Τακσίν πάντα έλεγε ότι είναι η πιο έξυπνη από τα παιδιά του. Στην εκστρατεία εμφανίζεται συμπαθής, αλλά όχι αλαζονική. Είναι πολύ δημοφιλής και δεν εργαλειοποιεί την εγκυμοσύνη της. Υπάρχει πολλή συμπάθεια και υποστήριξη προς αυτήν».
Ενας άλλος αναλυτής είπε στους ST: «Η θεία της ήταν πρωθυπουργός, οπότε η Ταϊλάνδη είχε μια γυναίκα ηγέτη στο παρελθόν. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα. Η εγκυμοσύνη της, όμως, την κάνει πιο ανθρώπινη. Παύει να είναι μόνο η κόρη του Τακσίν».
Το κόμμα Πιού Τάι, που σημαίνει «για τους Ταϊλανδούς», βρίσκεται επί του παρόντος ψηλά στις δημοσκοπήσεις –το υποστηρίζει το 50% των ψηφοφόρων– ενώ η Πατονγκτάρν είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την πρωθυπουργία, έχοντας την υποστήριξη περίπου του 40%.
Ωστόσο, η δημοτικότητά της στις κάλπες μπορεί να μην την οδηγήσει στην εξουσία, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που συντάχθηκε από τη χούντα, έχει σχεδιαστεί για να αποδυναμώσει την ισχύ των μεγάλων κομμάτων και κυρίως την πιθανή επάνοδο του Τακσίν.
Τον πρωθυπουργό θα επιλέξουν όχι μόνο οι 500 νέοι βουλευτές, αλλά και 250 μη εκλεγμένοι γερουσιαστές διορισμένοι από τη χούντα. Η πιθανότερη κατάληξη είναι κάποιος κυβερνητικός συνασπισμός, εκτός αν η νίκη του Πιού Τάι είναι συντριπτική. Κάποια σενάρια φέρνουν το Πιού Τάι στην εξουσία, χωρίς ωστόσο την Πατονγκτάρν στην πρωθυπουργία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μυστική συμφωνία της Πατονγκτάρν με τον στρατηγό Πραβίτ Βονσουβόν, τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία με αντάλλαγμα αμνηστία για τον Τακσίν.
Οι ψηφοφόροι διχάζονται αναφορικά με την Πατονγκτάρν και την εγκυμοσύνη της. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Τακσίν «επέβαλε» την κόρη του στην πολιτική της χώρας. Αλλοι πιστεύουν ότι οι εκλογές ορίστηκαν επίτηδες για την περίοδο που θα γεννάει η Πατονγκτάρν, ενώ, στον αντίποδα, πολλοί αναμένεται να ψηφίσουν την Πατονγκτάρν ακριβώς επειδή είναι έγκυος. Οπως το θέτει μια μικροπωλήτρια στους δρόμους της Μπανγκόκ, «θα την ψηφίσω και η ψήφος μου θα είναι ένα δώρο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News