536
Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό της | Yingluck Shinawatra/Facebook

Ταϊλάνδη: Υποψήφια πρωθυπουργός γέννησε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2023, 19:00
Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό της
|Yingluck Shinawatra/Facebook

Ταϊλάνδη: Υποψήφια πρωθυπουργός γέννησε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2023, 19:00

Η υποψήφια πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Η 36χρονη πολιτικός προηγείται στις δημοσκοπήσεις, για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ενισχυμένη από τη δημοτικότητα του επωνύμου της. Η μικρότερη κόρη του πρώην πρωθυπουργού Tακσίν Σιναουάτρα δημοσίευσε ανήμερα την Πρωτομαγιά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του μωρού της.

Η Παετονγκτάρν υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης σε λίγες ημέρες, «όταν θα είναι αρκετά δυνατή», όπως χαρακτηριστικά είπε. Σταμάτησε να ταξιδεύει για λόγους προεκλογικής εκστρατείας πολύ πρόσφατα και συνέχισε, κάνοντας βιντεοκλήσεις στους υποστηρικτές της, στις συγκεντρώσεις του κόμματός της, Pheu Thai. Η 36χρονη πολιτικός κατατάσσεται είτε πρώτη, είτε δεύτερη στην επιλογή των ψηφοφόρων για τον πρωθυπουργικό θώκο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενισχυμένη από τη δημοτικότητα του ονόματος «Σιναουάτρα», το οποίο διατηρεί μία πιστή βάση υποστήριξης, μεταξύ των αγροτών ψηφοφόρων στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας.

Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα είναι μία από τους τρεις υποψήφιους πρωθυπουργούς που επιλέχθηκαν από το κόμμα “Pheu Thai”, το οποίο φιλοδοξεί να κερδίσει με μεγάλη διαφορά

Τα κόμματα που συνδέονται με την οικογένεια στην Ταϊλάνδη έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2001. Ωστόσο, η οικογένεια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το στρατιωτικό κατεστημένο και έχει επανειλημμένα εκδιωχθεί από την εξουσία. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην πρωθυπουργός, Τακσίν Σιναουάτρα εκδιώχθηκε με πραξικόπημα το 2006, ενώ η αδελφή του και πρώην πρωθυπουργός, Γίνγκλακ Σιναουάτρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2014. Και οι δύο ζουν εξόριστοι, για να αποφύγουν τις όποιες νομικές κατηγορίες. «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω το έβδομο εγγόνι μου… Και τα επτά εγγόνια μου γεννήθηκαν, ενώ ήμουν στο εξωτερικό», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Tακσίν Σιναουάτρα. «Ζητώ την άδεια να επιστρέψω και να μεγαλώσω τα εγγόνια μου, γιατί θα γίνω 74 ετών, αυτόν τον Ιούλιο.»

Η υποψηφιότητα της κόρης του έχει εντείνει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να επιστρέψει και ο ίδιος στην Ταϊλάνδη, μια προοπτική που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει συχνά λόγο, για τα σχέδια επιστροφής του, ενώ σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο “Nikkei Asia” δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να πάει φυλακή, εάν αυτό θα του επέτρεπε να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Ο Τακσίν καταδικάστηκε ερήμην για υποθέσεις διαφθοράς και θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 10 ετών εάν επέστρεφε, σύμφωνα με τα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης. Η Παετονγκτάρν δήλωσε ότι η ίδια και το κόμμα της Pheu Thai, επικεντρώνονται στις εκλογές, παρά στην επιστροφή του. Ενώ παράλληλα, η ίδια έχει απορρίψει στο παρελθόν τις φήμες ότι θα έκανε συμφωνία με ένα αντίπαλο κόμμα, το οποίο έχει την υποστήριξη του στρατού, έτσι ώστε να διευκολύνει την επιστροφή του πατέρα της.

Η ίδια είναι μία από τους τρεις υποψήφιους πρωθυπουργούς που επιλέχθηκαν από το κόμμα “Pheu Thai”, το οποίο φιλοδοξεί να κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει την υποστήριξη των 250 μη εκλεγμένων – διορισμένων από τον στρατό – γερουσιαστών της Ταϊλάνδης, οι οποίοι παίζουν ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...